image
Sursa foto: rfi.ro

Parlamentul francez a adoptat pașaportul sanitar și vaccinarea obligatorie a medicilor

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seara, cu o largă majoritate, introducerea pașaportului sanitar care să ateste că o persoană a fost vaccinată și vaccinarea obligatorie a personalului medical.

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seara, după multe controverse, paşaportul sanitar, la o zi după o nouă mobilizare a oponenţilor acestei măsuri.

Adunarea Naţională a pus capăt, cu o majoritate confortabilă de voturi (156 pentru, 60 împotrivă şi 14 abţineri) unui maraton parlamentar început marţi cu privire la acest text controversat, denunţat până la final de către deputatul de opoziţie Jean-Luc Mélenchon (Franţa nesupusă, stânga radicală) drept o 'libertate condiţionată'.

Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja acelaşi text, ce prevede un paşaport sanitar extins la un mare număr de locuri, precum restaurante şi transportul public, şi obligaţia de vaccinare pentru tot personalul medical şi de îngrijire.

Totuşi, după discuţii aprige, s-a decis ca persoanele care nu vor respecta obligaţia de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu.

'"COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive'", a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas.

Paşaportul sanitar extins ar urma să fie aplicat de la începutul de august, în condiţiile unei creşteri a contaminărilor cauzate de propagarea variantei Delta a coronavirusului.

În paralel, executivul francez continuă să accelereze vaccinarea, în speranţa că luni se va depăşi, cu o lună în avans faţă de obiectivul iniţial, pragul de 40 milioane de vaccinaţi cu prima doză.

Conform datelor publicate duminică seara, aproape 60% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

După o primă mobilizare naţională la 17 iulie, sâmbătă au avut loc din nou zeci de manifestaţii 'pentru libertate' şi 'contra dictaturii sanitare', cu peste 160.000 de participanţi, conform Ministerului de Interne, dintre care 11.000 la Paris, potrivit Agerpres.ro

Una din manifestaţiile din capitală, formată în cea mai mare parte din 'Veste galbene', a fost marcată de incidente sporadice.

Pentru executiv, miza este de a încerca să întreacă un al patrulea val epidemic temut de oamenii de ştiinţă şi de ministrul sănătăţii, Olivier Véran, ca 'puternic, cu un impact spitalicesc ce ar putea fi foarte dur la mijlocul sau la sfârşitul lui august'.

Pe lângă obligaţia de a se vaccina pentru cadre medicale, îngrijitori, pompieri, proiectul de lege mai prevede o extindere a paşaportului sanitar de la începutul lui august la cafenele, restaurante, târguri, expoziţii, avioane, trenuri şi autocare pe distanţe lungi, instituţii medicale.

Prefectura din Calvados (vest) a anunţat o 'experimentare voluntară' încă de duminică în barurile şi restaurantele din Deauville şi Trouville, în faţa unei creşteri puternice a numărului de infectări.

Noutăţile partenerilor

comentarii: