Produse moldovenești în valoare de aproape 20 milioane de dolari, exportate în Marea Britanie

Valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Marea Britanie, în perioada ianuarie-mai din acest an, a constituit circa 45,9 milioane dolari SUA, reprezentând astfel circa 1,21% din totalul schimburilor comerciale realizate de către Republica Moldova pentru această perioadă și înregistrând o creștere de 26,8% față de aceeași perioadă a anului 2020.

Foto:

În cadrul reuniunilor anuale ale Dialogului Politic și Strategic în configurația Comerț, dintre Moldova și Marea Britanie, a fost pus în discuție subiectul privind valoarea schimbului comercial dintre aceste două state, după cinci luni de la intrarea în vigoare provizoriu a Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare, de la 1 ianuarie 2021.

Astfe, în primele cinci luni de la intrarea provizorie în vigoare a Acordului, exporturile produselor moldovenești pe piața Marii Britanii au atins o valoare de 19,9 milioane dolari SUA, adică 1,81% din exporturile totale ale Republicii Moldova, fiind înregistrată o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, importurile din Marea Britanie în perioada ianuarie-mai au atins o valoare de 25,96 milioane dolari SUA, adică 0,97% din importurile totale ale Republicii Moldova, înregistrându-se o creștere de 24,5% față de perioada de referință a anului 2020.

Agenda sesiunii din acest an a inclus subiecte ce vizează evoluția comerțului exterior, aplicarea de către părți a regulilor de origine, precum și propunerile părții britanice de amendare a textului Acordului pentru capitolele „Achiziții publice” și „Proprietatea intelectuală”.


Pub