Principală  —  IMPORTANTE   —   Clarificările PAS în legătură cu…

Clarificările PAS în legătură cu pauza anunțată la Parlament și explicația unui fost președinte al CC despre ce s-a întâmplat la ședința de constituire a noului Legislativ

Prima ședință a noului Parlament ales s-a încheiat luni la cinci minute după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, și-a încheiat discursul de la tribuna principală, deputații PAS anunțând pauză până joi, 29 iulie, atunci când urmează o nouă ședință în cadrul căreia vor fi alese organele de conducere ale Legislativului.

Ședința a fost deschisă de decanul de vârstă, deputatul socialist Eduard Smirnov, așa cum prevede regulamentul, iar înainte de discursul șefei statului, care a durat mai mult de 30 de minute, a fost prezentat raportul Curții Constituționale (CC) cu privire la validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.


Pauza solicitată de deputații Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS) a stârnit indignare și confuzie în rândurile deputaților din opoziție.

„Stimați deputați, în numele deputaților PAS venim cu o propunere de a anunța o pauză și deși regulamentul Parlamentului prevede 10 zile pentru constituirea fracțiunilor, alegerea organelor de conducere ale Parlamentului, noi propunem ca în zilele care urmează să decid asupra componenței nominale, a comisiilor, vicepreședinți, etc. și să revenim în ședință joi, la ora 10:00”, a declarat Grosu la ședință.

Deputații socialiștii s-au arătat nemulțumiți și au cerut ca să fie ascultate declarațiile lor, iar Parlamentul deja constituit să continue ședința pentru alegerea organelor de conducere, lucru care nu s-a întâmplat. Tot aici, deputații Partidul „ȘOR” s-au arătat „surprinși” de pauza anunțată de PAS până joi, la ora 10:00.

„Stimați colegi, s-a vorbit și s-a declarat că Parlamentul trebuie să lucreze și Dvs ați promis că noi vom lucra foarte activ. Ați convocat această ședință nu doar pentru a aduce încă odată la cunoștință platforma electorală. Noi am venit la această ședință a Parlamentului ca să muncim, să aprobăm organele de conducere ale Parlamentului și să trecem la examinarea subiectelor care sunt așteptate de societate. Noi nu înțelegem pentru ce ne-ați întrunit astăzi. Fiți responsabil, unde plecați colegi? Ați convocat această ședință pentru ce, ca o persoană să aibă discurs pe parcurs de 30, 40 de minute? Pentru asta a avut loc ședința? Rușine. Noi suntem gata să facem declarații, vă rog să permiteți fracțiunii noastre să anunțăm ce avem de anunțat pentru ceea ce suntem prezenți astăzi la această ședință”, a declarat socialistul Vlad Batrâncea. 

„În această situație, majoritatea parlamentară ia decizii pe care le consideră necesare. De ce au decis ei așa, trebuie să-i întrebați pe ei, mai cu seamă în condițiile în care ei au grăbit lucrurile la Parlament. Noi eram gata astăzi să muncim, să decidem și să alegem organele de conducere. Și noi tot am rămas surprinși de decizia PAS”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov.

După anunțarea pauzei, liderul interimar al PAS, Igor Grosu, a venit cu clarificări în legătură cu pauza anunțată. Parlamentarul a menționat că suspendarea ședinței până joi, 29 iulie, a fost făcută conform regulamentului Parlamentului și că toate lucrurile în Legislativ urmează să fie făcute „pas cu pas”.

„Vin cu clarificări în legătură cu ședința de astăzi. Ședința de astăzi a fost o ședință protocolară, de învestire a legislaturii a XI-a a Parlamentului. Așa cum am promis și am propus de fapt, în ședința în plen, am propus ca să intervină o pauză, iar partea tehnică, partea administrativă privind alegerea organelor de conducere ale Parlamentului să aibă loc în ziua de joi la ora 10:00. Mai mult decât atât, asta face parte din abordarea pe care noi am promis-o și am propus-o, să intrăm într-o albie a normalității. Deși regulamentul Parlamentului prevede ca în termen de 10 zile să aibă loc constituirea fracțiunilor, am rugat respectuos să ne mobilizăm într-un timp mai scurt, de azi până joi să discutăm componența nominală a Biroului permanent, candidaturile pentru poziția de vicepreședinți, câți vicepreședinți, candidaturile la șefia comisiilor parlamentare, vicepreședinții, secretarii și componența nominală a fiecărei comisii”, a menționat Igor Grosu.

Grosu susține că deputații PAS au discutat și cu deputații din opoziție despre această „abordare” a partidului care deține majoritatea parlamentară.

„Cu titlu de informare, nu doar abordarea a fost de a reveni în albia legalității, noi, de bun simț, i-am informat și am consultat această abordare cu membrii opoziției, cu cei de la socialiști și comuniști și ca de obicei, în maniera inconfundabilă – la început au zis da, sigur, așa și vom face, iar în ultimul moment s-au răzgândit. Noi o să mergem conform abordării noastre civilizate, legale și o să parcurgem pas cu pas toate procedurile legale de numire, alegere a organelor de conducere a Parlamentului”, a mai precizat deputatul PAS.

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC) Alexandru Tănase a venit și el cu o opinie în legătură cu evenimentele de luni din Parlament.

„Nu prea înțeleg nemulțumirile față de pauza luată de Parlament pentru constituirea fracțiunilor parlamentare. De fapt nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale. Astfel, Președinta Curții Constituționale a prezentat raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Președintele R. Moldova a venit cu un mesaj politic față de Parlamentul ales, iar deputații și-au luat câteva zile pentru a constitui grupurilor parlamentare și organele de lucru ale Parlamentului. Apropo, art. 4 (3) al regulamentului Parlamentului prevede ca fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile (!) după constituirea legală a Parlamentului”, spune fostul președinte al CC Alexandru Tănase.

Prima ședință a noului Parlament ales s-a încheiat la două minute după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu și-a încheiat discursul de la tribuna principală, deputații PAS anunțând pauză până joi, 29 iulie, atunci când urmează să fie alese organele de conducere ale Legislativului. Socialiștii însă au cerut ca ședința să continue, dar solicitarea lor a fost ignorată de deputații din majoritatea parlamentară, aceștia părăsind sala plenului.

În context, liderul interimar al PAS care a dat asigurări că va rămâne la Parlament a menționat că negocierile dintre președinta R. Moldova, Maia Sandu și reprezentanții fracțiunilor parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier vor avea loc după ședința de joi, 29 iulie, a Parlamentului, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea Legislativului. Detalii aici

MAI MULTE DETALII AICI: VIDEO/ Ședința de constituire a noului Parlament ales al R. Moldova s-a încheiat. Deputații PAS au anunțat pauză până joi, în timp ce socialiștii au cerut ca ședința să continue

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire, mai exact după ședința care a avut loc luni, 26 iulie. După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Joi, 23 iulie, Curtea Constituțională (CC) a confirmat legalitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie și a validat mandatele a 101 deputați aleși. În urma alegerilor parlamentare au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic „Șor”.