Ne vedem joi? Cum a avut loc prima ședință a noului Parlament

Parlamentul de legislatura a XI-a a fost legal constituit. Astăzi, 91 din 101 de deputați aleși la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au participat la ședința de constituire. În cadrul ședinței, președinta Curții Constituționale a ținut un raport privind validarea mandatelor deputaților aleși. Ulterior, președinta Maia Sandu a ținut un discurs de mai bine de jumătate de oră, în care a îndemnat deputații să construiască un stat pentru toți oamenii, nu pentru găști, spunând că „este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara”. 

Deși se aștepta ca astăzi să fie constituite organele de conducere ale Legislativului, la inițiativa deputaților PAS, s-a decis să fie luată o pauză de trei zile.

Ședința condusă de decanul de vârstă 

Ședința de constituire a noului Parlament a fost condusă de decanul de vârstă a Parlamentului, deputatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor Eduard Smirnov. Notăm că acesta a condus toate ședințele de constituire a Parlamentului începând cu anul 2014. Vorbitor nativ de limbă rusă, actuala ședință a moderat-o totuși în limba română, citind de pe hârtiile din fața sa.

Președinta Curții Constituționale: „Cu respectarea strictă a Constituției” 

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole a ținut un raport privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și validarea mandatelor deputaților aleși. „Curtea Constituțională nu a constatat încălcări de natură să influențeze rezultatele votării și atribuirea mandatelor”, a menționat ea. Aceasta le-a urat noilor deputați „succese meritabile în realizarea misiunii lor, cu respectarea strictă a Constituției Republicii Moldova”.

Președinta Maia Sandu: „Este timpul unei adevărate revoluții” 

În discursul său de peste jumătate de oră, președinta Maia Sandu a declarat că „ordinea trebuie începută din Parlament, de aici începe schimbarea pe care o așteaptă oamenii”. De asemenea, președinta a insistat pe lupta cu corupția. „O spun cu toată responsabilitatea, de la această tribună și din prima zi de funcționare a noului Parlament: din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție”, a declarat Maia Sandu. 

Președinta a menționat că trebuie de dezvoltat economia, pentru a ieși din sărăcie și a asigura bunăstare pentru toți. Locuri de muncă bine plătite – acesta este obiectivul major al guvernării. La aceeași temă, Maia Sandu a spus că, pe termen scurt, trebuie ajutat mediul de afaceri să depășească mai ușor criza economică și să ajute oamenii cu venituri mici. Președinta s-a referit și la problemele din sănătate, educație, infrastructură, ecologie. 

„E vorba de o transformare profundă, socială, la care trebuie să participăm cu toții, fiecare cetățean, pentru a trăi în țara noastră în siguranță, stabilitate, bunăstare și respect. Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetățeanului, de a ne pune țara în ordine și de a o orienta către Europa. Această transformare iese din albia de responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului sau a statului în general”, a declarat Maia Sandu.

Igor Grosu: „Să revenim joi, la ora 10:00” 

Deputatul PAS Igor Grosu a venit cu propunerea de a lua o pauză până joi. Regulamentul prevede un termen de 10 zile pentru constituirea fracțiunilor și alegerea organelor de conducere. Astfel, Grosu a propus ca deciziile asupra componenței nominale a comisiilor, a președinților, vicepreședinților și secretarilor să fie luate joi, 29 iulie. 

Această propunere a creat nemulțumire în rândul deputaților din opoziție. „Noi nu înțelegem – de ce ne-ați chemat? Ne-ați chemat la această ședință, pentru ce?!  Ne-ați chemat doar ca o persoană să țină discurs de jumătate de oră și de 40 de minute? Rușine!”, a declarat deputatul BECS Vlad Bătrîncea. 

Între timp, deputații majorității parlamentare au părăsit sala ședinței. 

Ulterior, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris pe Facebook cu referire la nemulțumirea deputaților socialiști că „În 2019, au anunţat-o [n. red.: pauza] pentru 3 luni şi nu erau atât de agitați”, a scris deputatul.

Foto: Parlament.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.