VIDEO // Prima şedinţă a Parlamentului de legislatura a XI-a: Zece deputaţi nu au făcut act de prezenţă

Julieta Saviţchi
26/07/2021

Prima şedinţă, de constituire, a Parlamentului de legislatura a XI-a a început cu mici incidente. Vladimir Voronin a fost huiduit la intrarea în sediul Legislativului, iar deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au refuzat să onoreze preşedintele Republicii Moldova. La şedinţa de constituire şi-au anunţat prezenta 91 din cei 101 de deputaţi.

Primii s-au prezentat la Parlament deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate. „Sper că toți deputații, după ce le-a mai trecut febra electorală, vor înțelege că trebuie să ne punem pe treabă”, a declarat preşedintele PAS, Igor Grosu, înainte de a intra în sala de şedinţe.

Preşedintele comunist, Vladimir Voronin, a venit la Parlament însoţit de deputaţii Elena Bodnarenco şi Constantin Starîş. Liderul PCRM a fost huiduit de o femeie în timp ce intra în Parlament: "În Penitenciarul 13, cu Dodon de mână!”. În replică, Voronin a întrebat: „Ce caută bolnavii aici?”.

Liderul socialist, Igor Dodon, nu s-a prezentat la şedinţa de constituire. La fel, a lipsit şi deputatul fugar Ilan Şor.

În sala de şedinţe au fost prezenţi şefa statului, Maia Sandu, reprezentanţii corpului diplomatic, acreditat în Republica Moldova, judecătorii Curţii Constituţionale.

Deputaţii BECS au refuzat să onoreze președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, În timp ce deputaţii din PAS şi Partidul Şor s-au ridicat pentru a o salută pe șefa statului, socialiștii și comuniștii au stat în fotolii.

Prima şedinţă a fost prezidată de către decanul de vârstă, deputatul BECS, Eduard Smirnov.

Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a prezentat Raportul privind validarea mandatelor deputaţilor aleşi la 11 iulie.

Ulterior, la tribuna Parlamentul a venit cu un discurs prşedinta Maia Sandu.

Parlamentul de Legislatura a XI a fost ales în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În noul Legislativ, cei mai mulți deputați îi are Partidul pro-prezidențial Acțiune și Solidaritate - 63 de deputați, fiind urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - cu 32 de deputați și Partidul Șor - cu 6 deputați.    

Julieta Saviţchi
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii