Mesajul anticorupţie al Maiei Sandu la inaugurarea Parlamentului de legislatura a XI-a: „Oamenii așteaptă dreptatea. Ei trebuie să vadă cum ajung la închisoare hoții de miliarde”

Irina Odobescu
26/07/2021
Foto: Maia Sandu via Facebook

Funcționarea corectă a instituțiilor statului, eficiența justiției și integritatea funcționarilor publici, votarea legilor în folosul cetățenilor și toleranță zero față de corupție sunt priorităţile noii guvernări alese la 11 iulie. Acestea se regăsesc în discursul rostit de președinta Maia Sandu la inaugurarea Parlamentului de legislatura a XI-a. 

„Pentru a rezolva problemele țării, dar și a avea instituții eficiente, care să asigure implementarea politicilor bune, avem nevoie de funcționari integri. S-a terminat vremea când legile bune rămâneau doar pe hârtie. Toate instituțiile statului trebuie evaluate după criterii concrete. Funcționarii trebuie să înțeleagă că funcția publică nu este afacerea lor privată sau o sursă de îmbogățire a familiee. Funcția publică este munca în serviciul cetățeanului. Oamenii așteaptă dreptatea. Ei trebuie să vadă cum ajung la închisoare hoții de miliarde împreună cu cei care le-au acoperit acțiunile sub politic”, a spus Maia Sandu. 

Președinta R. Moldova a reiterat lupta împotriva corupției, accentuând că noul Parlament trebuie să găsească soluții pentru a scoate statul din capcanele create de „contracte păguboase”, semnate anterior, să scoată întreprinderile de stat din starea de faliment, să recupereze importante proprietăți ale statului. 

Sandu a pus accent pe necesitatea curățării instituțiilor statului de interesele corupte și să asigurea funcționalitatea acestora. „Legislativul trebuie să restabilească urgent finanțarea externă, să deblocheze proiectele importante, inclusiv în infrastructura care stagnează din cauza corupției. Putem reuși numai dacă vom consfinți valori corecte în viața publică și administrativă a țării noastre. Acestea nu sunt doar vorbe frumoase, ci se referă la acțiunile fiecărui angajat în fiecare zi. Integritatea este primul criteriu după care vom fi evaluați toți cei care lucrează la stat, o spun cu toată responsabilitatea de la această tribună. Din acest moment declar toleranță zero față de corupție la orice nivel și în orice instituție”, a mai subliniat Sandu. 

Şefa statului s-a expus şi asupra verificării integrității conducătorilor instituțiilor „pentru că mulți dintre ei au tolerat sau au fost autorii numeroaselor scheme de corupție, prin  care au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalații în funcții pe bază de competență”.

În discursul rostit de la tribuna Parlamentului, Maia Sandu s-a adresat funcționarilor corupți, spunându-le să nu opună rezistență, atenţionându-i că nu se  vor putea ascunde după vorbe despre independența justiției. „Ani de zile ați fost în slujba hoților. Vom face ce ne cer oamenii. Pentru cei onești din sistemul judiciar am mesajul să continue să își facă munca”, a declarat Maia Sandu.  

Preşedinta Republicii Moldova a subliniat importanţa de a atrage în sistemul justiției oameni integri, a specialiştilor în combaterea corupției și spălarea banilor şi a precizat că susţinerea în acest sens a instituţiilor europene specializate din țări europene care ar putea ajuta angajații din din justiţia moldovenească să își crească nivelul de pregătire.

Maia Sandu a mai spus că se bucură că a venit pentru prima dată în faţa unui „Parlament nou şi legitim, care va avea o majoritate onestă şi care ia locul unui legislativ care a scos la iveală tot ce a fost mai corupt în politica moldovenească”.

Irina Odobescu
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii