Pe banii noștri: Parlamentul s-a înnoit cu 101 deputați

Țara s-a ales cu un nou Parlament. Săptămâna asta, Curtea Constituțională a declarat valide rezultatele alegerilor parlamentare anticipate. Până la această veste, în studiouri TV s-au discutat teme din ce în ce mai variate, iar uneori dezbaterile au fost atât de aprinse, încât invitații mai și săreau la bătaie. Culmea este că acolo pe unde apar bătăliile, prin apropiere se află și Dorin Chirtoacă.

LUNI, 19 IULIE

Președinta Maia Sandu a zburat spre Batumi, Georgia, unde a participat la un forum alături de omologii săi din Georgia, Ucraina și reprezentanții Uniunii Europene. În discursul său, Sandu a menționat niște lucruri, despre care nimeni nu a scris nimic, deoarece evenimentul zilei era cu totul altul, despre o altă deplasare a altei persoane.

E vorba de Veaceslav Platon care, deși a fost eliberat condiționat și achitat tot condiționat, a zburat din țară. Inițial, se specula că ar cere azil politic la Londra. Apoi, s-a descoperit că acesta doar a făcut o escală în Londra, destinația finală fiind Praga. Procuratura a zis că nu e nicio problemă că Platon s-a dus, deoarece următoarea ședință de judecată, la care este obligat să fie prezent, va avea loc abia la mijlocul lunii august. Doar dacă nu se va prezenta, abia atunci se va ști clar dacă a fugit sau nu Platon.

MARȚI, 20 IULIE

Dosarul cu „zelionka” deschis pe numele liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost trimis în judecată. Cavcaliuc, pentru că nu se află în țară, a fost dat în căutare națională. În replică, acesta zice că nu se eschivează de la nimic, doar că acum se află în vacanță. Cert este că această vacanță pare să se prelungească pe zi ce trece.

Maia Sandu spune că ar vrea să se întâlnească și cu Vladimir Putin. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru o publicație rusă. Totuși, este posibil ca limita de întâlniri dintre cele două state pentru următorii 50 de ani să fi fost epuizată de către predecesorul său, Igor Dodon. Astfel, cel mai probabil, actuala președintă va trebui să plătească o taxă extra-abonament în valoare de 50 de soldați ruși aflați în Transnistria.

Procurorul General Alexandru Stoianoglo zice că nu are motiv să plece din funcție. De fapt, acesta a întrebat dacă motivul că este găgăuz.Ar fi culmea dacă Ilan Șor ar prelua exemplul și ar întreba ceva similar: „Voi ziceți că am furat miliardul din cauza că am rădăcini evreiești?!”

În studioul JurnalTV s-au bătut doi analiști. Incidentul a mai trezit din plictiseala acestei perioade. Pentru că audiența a fost mare, nu este exclus că astfel de bătăi vor fi organizate pe viitor. Însă, vor fi instalate ringuri ca la box, la care vor participa exponenți ai PPDA, PDM și Partidului Nostru, membrii cărora au rămas fără un loc de muncă începând cu 23 iulie 2021. Un fapt interesant este că invitat la emisiune era și Dorin Chirtoacă. Un fapt ciudat este că în această bătaie nu a fost implicat direct fostul primar al capitalei. Anterior, Chirtoacă a sărit la bătaie la Igor Dodon, dar a și primit un pumn și un picior în fund de la un coleg unionist, Octavian Țîcu.

MIERCURI, 21 IULIE

Stadionul este american. Mai bine zis, subiectul terenului unde se afla stadionul republican vine din nou în vizor, după ce Curtea Constituțională a respins o sesizare a deputaților socialiști. Efectiv, decizia nu a fost acceptată pentru examinare, deoarece Curtea s-a expus anterior, în 2018, la același capitol, refuzând sesizarea din cauza formulării proaste. În al doilea rând, aceeași hotărâre spune că, potrivit Convenției de la Viena, țara are dreptul să vândă unele terenuri către autorități străine pentru construcția ambasadelor. Însă, ca de obicei, nu juriștii socialiștilor sunt proști, ci America face conspirații.

Procuratura Generală va solicita noului Parlament să ridice mandatul lui Ilan Șor. Asta deoarece la numirea unui nou Parlament imunitatea se resetează. Nu se resetează însă și aflarea deputaților pe teritoriul țării. Astfel, Ilan Șor încă trebuie adus de undeva, se presupune că din Israel.

JOI, 22 IULIE

Președintele PDM Pavel Filip spune că a dorit să-și dea demisia din funcția de președinte de partid, așa cum a făcut-o Andrei Năstase și Renato Usatîi, dar colegii nu i-au dat voie.

„În a doua zi după alegeri, am convocat biroul executiv lărgit și am intrat la această ședință absolut determinat să le spun că acesta este rezultatul. În calitate de președinte, îmi asum acest rezultat și consider că trebuie să convocăm congresul extraordinar și eu la acest congres voi anunța demisia”, a spus Filip. Dar, în același timp, spune că toți colegii nu au fost de acord cu această decizie.

VINERI, 23 IULIE

Avem Parlament nou. Curtea Constituțională a validat mandatele deputaților în Parlament. Ședința de constituire va avea loc luni, unde se va asculta raportul Curții Constituționale și discursul președintei. Apoi vor fi constituite fracțiunile, aleasă conducerea Parlamentului și șefii de comisii. După asta, se vine cu o echipă nouă de Guvern.

Totul deja depinde de cum se mișcă deputații și cine, prin ce concedii se află.

ÎNTRE TIMP, ÎN MOLDOVA

Se atestă o creștere ușoară de cazuri de infectare cu COVID-19. Pentru prima dată în ultima lună, au fost înregistrate zile cu peste 100 de cazuri. Vaccinarea continuă, dar la pas lent, deși vaccinuri sunt de toate tipurile și toată varietatea, mai puțin Sputnik V. Până la urmă, autoritățile, dar și unele canale de propagandă, ar trebui să se concentreze nu pe mesajul că un vaccin e mai bun, dar că cel mai bun vaccin este cel pe care îl ai.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.