image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul Pădurea Domnească: Singurul condamnat pentru moartea lui Sorin Paciu s-a pripășit în baroul de avocați Tănase&Co

Fostul magistrat din Curtea de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, singurul găsit vinovat de moartea lui Sorin Paciu la vănătoarea din Pădurea Domnească, în decembrie 2012, îşi continuă cariera de avocat, deşi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a condamnat irevocabil la 30 martie 2021.

Gheorghe Creţu activează de mai mulţi ani în cadrul baroului de avocaţi Tănase şi partenerii, condus de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, scrie anticoruptie.md.

Mihail Gafton, preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină a Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM), a declarat că în adresa comisiei pe care o conduce nu a parvenit nicio sesizare în privinţa lui Creţu.

„Oricine poate să ne autosesizeze, atât din interiorul, cât şi din exteriorul breslei. Dar nu a fost nimic în privinţa domnului Creţu. De ce nu ne-am autosesizat noi? Comisia are mult de lucru, există un plan de activitate, aprobat cu majoritatea de voturi şi nu putem trece peste el”, a precizat Gafton.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor, Emanoil Ploşniţă, a fost avocatul lui Gheorhe Creţu pe durata întregului proces de judecată. Întrebat de reporterii anticoruptie.md de ce instituţia pe care o conduce nu s-a autosesizat în privinţa avocatului Gheorghe Creţu, preşedintele UAM a dat vina pe Judecătoria Făleşti. „Noi nu am primit decizia Curţii Supreme. Conform procedurii, CSJ trebuie să remită dosarul cu sentinţa în instanţa de fond, care urmează să trimită decizia irevocabilă la părţile interesate. Când vom primi-o, atunci vom decide ce să facem”, a spus Emanoil Ploşniţă.

Un membru al Consiliului UAM, care a solicitat anonimatul, a explicat că noua Lege cu privire la Avocatură, intrată în vigoare în iunie anul curent, permite apărătorilor care au comis infracţiunea de omor din imprudenţă, să-şi continuie cariera în avocatură.

„Până în iunie, legea nu a permis menţinerea licenţei pentru avocaţii condamnaţi penal, indiferent de gravitatea infracţiunii comise. În cazul lui Creţu, domnul Ploşniţă a comis un abuz, lăsându-l să activeze contrar legii. Dumnealui i-a fost avocat, i-a reprezentat interesele şi la CSJ, aşa că a ştiut cel mai bine că clientul său a fost condamnat irevocabil”, a declarat membrul Consiliului UAM.

Contactat la telefon, Gheorghe Creţu a confirmat că activează în cadrul baroului Tânase şi partenerii. Întrebat cum a reuşit să-şi menţină licenţa, având o condamnare penală, Gheorghe Creţu a spus că nu poate vorbi pentru că e în afara ţării şi să-l contactăm săptămâna viitoare.

Amintim că, Sorin Paciu, un tânăr om de afaceri, a fost rănit mortal la 23 decembrie 2012, în timp ce se afla la vânătoare în Pădurea Domnească împreună cu mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, procurorul general, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, și Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva.

Toţi oficialii prezenţi la vânătoare au tăinuit crima. Din toţi participanţii la partida de vânătoare, a fost găsit vinovat doar Gheorghe Creţu. Acesta a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

Cazul care a condus la demisia lui Valeriu Zubco a devenit public abia la 13 ianuarie 2013, în urma declaraţiilor făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: