Demiterea lui Eremei Priseajniuc de la șefia AMDM, ilegală. Judecătoria Chișinău a decis restabilirea sa în funcție

Potrivit hotărârii Judecătoriei Chișinău, eliberarea lui Eremei Priseajniuc, din funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), este ilegală. A fost depusă anularea hotărârii Guvernului prin care Priseajniuc a fost eliberat de la șefia AMDM, potrivit curentul.md.

Foto: Fb/Eremei Priseajiuc

La 11 noiembrie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu a dispus eliberarea lui Eremei Priseajniuc din funcţia de director general al AMDM şi numirea Silviei Cibotari în funcţia respectivă. Hotărârea Guvernului a fost atacată în instanță de către Priseajniuc care a catalogat-o ca fiind ilegală și neîntemeiată, solicitânt anularea acesteia.

În urma examinării dosarului, instanța a atras atenția asupra faptului că în cadrul elaborării și adoptării hotărârii de eliberare din funcție, lui Priseajniuc nu i-a fost solicitată o opinie și nu i-a fost asigurat dreptul la apărare, fapt ce constituie „o încălcare gravă a tuturor garanțiilor acestuia, care îi le oferă Codul Administrativ pentru protejarea intereselor legitime”.

În acest sens, magistrații au constatat că eliberarea lui din funcție a constituit un „act administrativ individual ilegal”.

Reprezentanții Guvernului, la rândul său, au menționat că Priseajniuc nu a fost eliberat din funcție, ci „destituit/revocat”. Judecătorii au constatat și de această dată o ilegalitate, or în textul Actului de eliberare s-a menționat: „Se eliberează domnul Eremei Priseajniuc din funcție de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”.

Astfel, magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus anularea hotărârii Guvernului prin care Priseajniuc a fost eliberat de la șefia AMDM.

Eremei Priseajiuc a declarat că este mulțumit de decizia instanței de judecată care a constatat că eliberarea lui din funcție a fost una ilegală. Totuși, el a precizat că hotărârea magistraților așa și nu este executată de către responsabilii Executivului.

„Prin hotărârea instanței s-a constatat că eliberarea este ilegală, respectiv, ținând cont că decizia prevede executarea imediată a hotărârii, urma ca la data de 8 iulie eu să fiu restabilit în funcție. Din motive necunoscute, până la ziua de azi, hotărârea nu este executată și eu nu sunt restabilit în funcție”, a declarat el.

Eremei Priseajniuc a menționat că a venit a doua zi după decizia Judecătoriei Chișinău și s-a prezentat la locul de muncă, însă nu a fost admis în incinta instituției din cauza acțiunilor actualului șef, Silvia Cibotari.

„Conform procedurii, am venit a doua zi la AMDM, m-am prezentat la locul de muncă după cum este menționat în hotărâre. Cu părere de rău, actualul conducător al Agenției, Silvia Cibotari, refuză să execute hotărârea instanței și îmi obstrucționează accesul la locul de muncă”, spune el.

Funcționarul a precizat că l-a informat deja pe prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, dar și Cancelaria de Stat despre hotărârea instanței și i-a adus la cunoștință faptul că, în conformitate cu hotărârea judecătorească, urmează să revină la locul de muncă. Totuși, Guvernul a solicitat ca să fie „tălmăcită” hotărârea prin care să fie dată o explicare cum aceasta urmează a fi îndeplinită.

„La data de 21 iulie, hotărârea cu explicarea modului de executare a deciziei instanței a fost transmisă Guvernului. Ea prevede că decizia este executorie, iar eu ar urma să fiu repus în funcție. Nu cunosc motivul pentru care decizia nu este executată nici astăzi”, menționează acesta.

Priseajniuc a mai spus că, ulterior, l-a informat suplimentar pe Ciocoi despre obstrucționarea accesului la locul de muncă și i-a solicitat să se dispună executarea hotărârii instanței.


Pub