Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Centrul European de Prevenire și…

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și amenințările transfrontaliere la adresa sănătății: Consiliul convine asupra unei poziții de negociere

În cadrul reuniunii de vineri, 23 iulie, a reprezentanților permanenți adjuncți pe lângă UE, Consiliul a ajuns la un acord cu privire la proiectele de propuneri menite să consolideze rolul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și să modifice norme ale UE privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății.

ECDC este o agenție a UE al cărei scop este să ajute UE în combaterea bolilor transmisibile. Regulamentul privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății vizează garantarea unui răspuns coordonat la amenințările reprezentate de bolile transmisibile, dar și de cele de origine chimică, biologică și de mediu.

Acordul de astăzi reprezintă un alt pas important pentru consolidarea sistemului de securitate sanitară al UE. Avem nevoie de o mai bună coordonare, de un schimb mai intens de date relevante, de o bună planificare și de organisme ale UE capabile pentru a proteja cetățenii și pentru a spori reziliența UE pentru momentul următoarei crize sanitare”, a declarat Janez Poklukar, ministrul sloven al sănătății

Modificările aduse propunerilor inițiale includ o mai bună aliniere și coordonare a recomandărilor și a acțiunilor față de Organizația Mondială a Sănătății. Statele membre au consolidat, de asemenea, dispozițiile privind protecția datelor. Datele cu caracter personal nu vor fi prelucrate sau comunicate decât în cazurile în care acest lucru este strict necesar pentru îndeplinirea misiunii ECDC sau în sensul regulamentului privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății.

Un Centru European de Prevenire și Control al Bolilor mai solid

Mandatul actualizat prevede instituirea unui grup operativ al UE în domeniul sănătății, care poate, la cerere, să ofere asistență statelor membre în ceea ce privește planificarea pregătirii și a răspunsului acestora, precum și răspunsul la epidemia de boli transmisibile. ECDC va avea, de asemenea, sarcina de a dezvolta platforme digitale pentru supravegherea epidemiologică.

Noi norme privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății

Legislația revizuită privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății prevede instituirea unui plan pentru situații de criză sanitară și pandemii la nivelul UE, incluzând dispoziții cu privire la schimbul de informații, alerta timpurie și gestionarea riscurilor. Atunci când își elaborează planurile naționale, statele membre vor colabora între ele și cu Comisia pentru a asigura coerența cu „Planul de pregătire și răspuns al Uniunii”.

În conformitate cu noile norme planificate, Comisia poate recunoaște o urgență de sănătate publică la nivelul UE declanșând astfel mecanisme de monitorizare a penuriei de medicamente sau de activare a sprijinului ECDC.

Context și etapele următoare

Acest proiect de norme face parte dintr-un pachet mai amplu privind uniunea europeană a sănătăți. Pachetul, prezentat de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, constă în trei propuneri: pe lângă mandatul ECDC și regulamentul privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, acesta include și un mandat consolidat pentru Agenția Europeană pentru Medicamente. Cu privire la acest dosar, Consiliul a convenit asupra unei poziții comune (abordare generală) la 15 iunie 2021.

Acordul la acare s-a ajuns astăzi asupra unui ECDC consolidat și a unor norme revizuite privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății conferă președinției Consiliului mandatul de a începe negocierile cu Parlamentul European.