Explozie de hormoni și senzații. Ce beneficii are orgasmul?

Fiecare îl simte și descrie diferit: o explozie de sentimente, un impuls puternic ce îți străpunge întregul corp sau o stare copleșitoare de euforie. Orgasmul este una dintre cele mai puternice plăceri pe care le poate experimenta corpul nostru, dar el are și are multiple beneficii fizice.

Ce este orgasmul

Orgasmul este punctul culminant al excitației sexuale, însoțit de contracții ritmice și involuntare ale mușchilor organelor genitale. Orgasmul este rezultatul unei „avalanșe” de hormoni eliberați în tot corpul. În timpul orgasmului, creierul secretă o cantitate mare de oxitocină, numită hormonul iubirii și atașamentului, aceasta fiind cauza contracțiilor mușchilor genitali. Același hormon este eliberat și în timpul nașterii, astfel că unele femei pot experimenta orgasmul atunci când nasc. De asemenea, oxitocina are proprietatea uimitoare de a reduce durerea și stresul. Tot oxitocina este cea care creează atașamentul față de persoana cu care ai experimentat orgasmul.

Un rol important în apariția orgasmului îl are testosteronul ce se elimină inclusiv și la femei în timpul excitației sexuale. Pe lângă oxitocină și testosteron, în timpul orgasmului, creierul nostru detonează „hormonii fericirii” (dopamina, serotonina și endorfina), ce provoacă starea puternică de euforie pe care de multe ori o asociem cu orgasmul. În timpul orgasmului sunt implicate până la 30 de părți ale creierului nostru. 

„Intensitatea orgasmului depinde de o varietate de factori: starea fizică, nivelul de stres, conexiunea cu partenerul, starea emoțională și contextul în care are loc”, spune sexologa Tatiana Grecu. O experiență orgasmică este întotdeauna o loterie, căci nu poți prognoza cum o vei simți de această dată. Fiindcă orgasmul ia naștere în creierul nostru, acesta poate fi simțit nu doar în timpul unui raport sexual, ci și la stimularea zonelor erogene ale corpului sau chiar în timpul somnului. 

Beneficiile pentru corp și minte

În primul rând, orgasmul este benefic pentru starea noastră psiho-emoțională. Sexologa Tatiana Grecu afirmă că orgasmul este o experiență unică de cunoaștere de sine și a propriei sexualități. „Experimentând orgasmul, o persoană devine mai aproape de sine, trăiește intens emoțiile și este mai încrezut în propriile forțe”. Specialista afirmă că orgasmul ne ajută să ne simțim mai bine în propriul corp și să scăpăm de inhibiții. 

Bărbați vs femei

Chiar dacă orgasmul are aceleași origini și este resimțit asemănător de bărbați și femei, există diferențe esențiale. 

În cazul bărbaților, orgasmul este punctul culminat obligatoriu ce însoțește ejacularea. De vină este natura, orgasmul fiind unul din motivele din care multe dintre specii se reproduc.

Orgasmul la bărbați durează în mediu de la câteva secunde până la jumătate de minut. Imediat după orgasm urmează etapa numită refractară, perioadă în care tensiunea sexuală scade brusc, bătăile inimii și tensiunea arterială revin la normal, iar mușchii organelor genitale se relaxează. Durata perioadei refractare, după care poate urma un nou orgasm și ejaculare, diferă de la un bărbat la altul. „Aceasta poate dura de la câteva minute până la câteva zile, fiind mai mare odată cu înaintarea în vârstă”, spune Tatiana Grecu.

Bărbații pot experimenta un orgasm inclusiv prin stimularea internă prostatei. Aceasta este o glandă care se află în rect și poate fi stimulată atât cu degetele, cât și prin folosirea jucăriilor sexuale sau împreună cu un partener de același sex. 

În cazul femeilor, orgasmul nu este obligatoriu pentru reproducere. Astfel, pentru multe femei este complicat să ajungă la orgasm în timpul sexului, iar o bună parte din ele nu îl pot  experimenta doar prin penetrare. Chiar dacă unele teorii afirmă că femeile pot avea mai multe tipuri distincte de orgasm, nu este așa, spune Tatiana Grecu. „Cel care se face vinovat de clasificarea tipurilor de orgasme este Sigmund Freud. El a înaintat teoria că există orgasm clitoridian, vaginal și uterin”. Căile prin care orgasmul poate fi atins sunt diverse, nu și orgasmul în sine, explică specialista. O femeie poate ajunge la orgasm prin stimularea clitorisului – organ ce conține câteva mii de terminații nervoase. Clitorisul poate fi stimulat atât direct, cât și indirect în timpul sexului clasic.

Chiar dacă statistic femeile au orgasm mai rar decât bărbații, acesta poate însă dura peste un minut și este mai intens. De asemenea, spre deosebire de bărbați, perioada refractară la femei este mult mai mică, astfel unele femei pot avea mai multe orgasme într-o perioadă scurtă de timp, fenomen numit multiorgasmie.

„Reacțiile corpului provocate de orgasm sunt foarte variate. Unele persoane își pot exprima starea prin strigăte, pot plânge sau avea un blocaj al reacțiilor corpului, iar unele femei au hipersensibilitate imediat după orgasm”, spune Tatiana Grecu .Toate aceste reacții sunt absolut normale, căci orgasmul are impact asupra întregului nostru corp.

Nu îți rămâne decât să experimentezi plăcerile pe care ți le poate oferi propriul corp. Și nu uita: un orgasm pe zi ține doctorul departe. 

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.