image
Sursa foto: Jurnal.md

Microbuzele vor dispărea din Chișinău începând cu toamna 2022

Din toamna anului 2022 pe străzile municipiului Chișinău nu va mai circula niciun microbuz. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău, care a aprobat standardele de Calitate în Transportul Public municipal. Microbuzele nu corespund cerințelor, astfel că vor fi excluse.

Potrivit proiectului, dimensiunile unităților de transport public care vor avea dreptul să circule în municipiu va fi de șapte metri și jumătate, iar înălțimea de trei metri. Acest fapt va exclude din circuit orice amintire despre rutiere în forma microbuzelor actuale.

„Rutierele trebuie să dispară din Chișinău și ele vor dispărea la 1 septembrie 2022. Ele trebuie înlocuite cu autobuze moderne fie achiziționate de municipalitate, fie achiziționate prin contract de prestări servicii cu privații care respectă standardele de calitate”, a declarat

Alexandru Trubca, consilierul municipal al PAS.

Șoferii susțin că microbuzele riscă să dispară mai devreme de termenul stabilit de CMC.

„Șoferii singuri lasă lucrul, la jumătate din microbuze au lăsat. Nu e convenabil să le ții pe rută, degeaba muncim. Decât să muncim degeaba mai bine stai acasă degeaba. Căutăm în altă parte unde o să fie bani, dacă aici nu-s”, ne-a spus unul dintre șoferii de microbuz.

Locuitorii capitalei au păreri diferite:

„Ar fi de dorit condiții mai bune, e multă lume, sunt arhipline, au minusurile lor. Partea bună e că ajunge până în locațiile unde avem nevoie.”

„Dacă vor fi înlocuite cu mijloace de transport ecologice și mai eficiente din punct de vedere a gestionării pasagerilor, cred că ar fi o idee foarte bună.”

Printre alte standarde aprobate de CMC este ca vârsta troleibuzelor nu trebuie să fie mai mare de 20 de ani, iar a autobuzelor de 15 ani. Toate unitățile de transport vor fi în mod obligatoriu dotate cu aparate de aer condiționat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: