(video) Președinta Curții Constituționale explică decizia de a confirma rezultatele alegerilor parlamentare și de a valida mandatele celor 101 deputați

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat hotărârea CC de a confirma rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și de a valida mandatele celor 101 deputați care vor forma noul Legislativ.

Foto: captura ecran

„Curtea a reținut că potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, după totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, trei concurenți electorali au trecut pragul minim de reprezentare: PAS, BECS și Partidul Politic Șor. CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat ce le revin concurenților electorali care au trecut pragul minim de reprezentare, astfel: PAS beneficiază de 63 de mandate, BECS – de 32 de mandate, Partidul Politic Șor -de 6 mandate.

În analiza sa, Curtea nu a constatat încălcări de natură să influențeze rezultatele votării și atribuirea mandatelor. Prin urmare, Curtea a confirmat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au fost organizate și desfășurate în mod corect, printr-un sufragiu universal egal, direct, secret și liber exprimat”, a subliniat Domnica Manole.

„Articolul 69, al.1 din Constituție stabilește că deputații intră în exercițiul mandatului lor sub condiția validării. Astfel, potrivit articolului 62 din Constituție, la propunerea CEC, CC hotărăște validarea mandatului de deputat sau nevalidarea lui în cazul încălcării legislației electorale. Potrivit informațiilor prezentate de CEC, toți candidații incluși în liste sunt eligibili pentru funcția de deputat și au depus declarații pe propria răspundere că nu au interdicții de a candida. De asemenea, CEC nu a prezentat informații despre existența vreunei proceduri intentate în privința vreunui candidat, în legătură cu desfășurarea scrutinului. Prin urmare, Curtea a decis să valideze mandatele deputaților aleși în Parlamentul R. Moldova”, a precizat Domnica Manole.


Curtea Constituțională a decis, astăzi, confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și validarea mandatelor de deputați, care vor forma noul Legislativ.

Cine sunt cei 101 deputați care formează noul Parlament vedeți AICI.


Pub