Criza creată artificial de petroliști? ANRE: Unii operatori au introdus în țară cantități semnificative de motorină, dar refuză să vândă

 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu precizări în contextul ultimelor evoluții pe piața produselor petroliere din Republica Moldova și a lipsei motorinei la unele benzinării.

Foto: UNIMEDIA

 „Agenția constată, din datele statistice oficiale, că în ultimele zile unii operatori au introdus pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești cantități semnificative de motorină, dar refuză să vândă acest tip de produs la stațiile de alimentare. Situația creată ține exclusiv de responsabilitatea acestora, instituțiile statului urmând să analizeze și să constate cauzele fenomenului respectiv, cu toate consecințele de rigoare”, se menționează într-un comunicat emis de ANRE.

„Referitor la ultimele modificări legislative și a cadrului de reglementare, dar și a declarațiilor în spațiul public din partea unor companii petroliere sau experți/formatori de opinie, ANRE condamnă ferm orice tentativă de exercitare a unor presiuni asupra deciziilor Agenției aprobate anterior. Totodată, cadrul legislativ actual a developat anumite vulnerabilități în acest sector, care urmează a fi remediate în cel mai scurt timp, pentru a nu oferi pe viitor posibilitatea utilizării acestora în interese proprii, se mai precizează în comunicat.

Acum câteva zile, rețea de benzinării a prezentat tarife majorate pentru benzină și motorinăAnterior, o altă companie petrolieră, una dintre cele mai mari, a pus limită la alimentare cu motorină, din lipsă de carburanți. Responsabilii au confirmat, atunci, pentru UNIMEDIA că pot fi cumpărate nu mai mult de 10 litri pentru o mașină, 20 litri pentru microbuze, iar 50 litri pentru mașinile de mare tonaj. În acest context, ANRE a venit cu mai multe precizări, menționând, printre altele, că prețul la produsele petroliere a crescut și pe piața internațională.

La 21 iulie, una dintre cele mai mari rețele de benzinării din țară a scăzut prețurile cu 3-10% la toate produsele petroliere, a doua zi, însă, gazul lichifiat și motorina s-au scumput din nou.


Pub