În satul Mândrești, raionul Telenești o astfel de afacere a prins viață datorită tânărului Roman Mardari care s-a întors acasă de peste hotare pentru a-și realiza scopul.
„Ideea de a produce pepene verde și galben a apărut când eram la muncă peste hotare. Acolo, în cadrul unei ferme, am propus proprietarului să cultivăm aceste culturi. Mi-a plăcut mult acel sezon, astfel că nu aveam răbdare să mă întorc acasă pentru a produce de sine stătător. Cred că cele aproape 5 luni au trecut cel mai greu”, povestește Roman Mardari.
Curajul de a investi într-un sector destul de riscant și, deseori, anevoios l-a găsit în speranța de a-și crea o afacere ce-i va permite să nu mai plece peste hotare, să fie alături de familie și să producă sănătos pentru oamenii noștri.
„Chiar dacă avem multe terenuri abandonate, prețuri mari și salarii mici, iar uneori este foarte greu, totuși, sper și cred că împreună vom reuși să dezvoltăm o țară pe care ne-o dorim cu toții. Până la urmă, noi suntem cei care putem schimba lucrurile, care putem demonstra că muncind corect devii apreciat de ceilalți și că putem oferi o altfel de valoare lucrurilor”.
Planifica să cultive doar puțin peste 20 de ari cu pepene verde și galben, însă, datorită rudelor care i-au mai dat o parte din teren, a ajuns la suprafața de aproape 90 ari.
De la bun început a optat pentru producerea naturală a acestor legume, fără pesticide și îngrășăminte de sinteză chimică.
„Nu m-am gândit niciodată să administrez aceste produse, crezând că cel mai bine natura își face treabă. Ei bine, producerea naturală, desigur, este relativ mai anevoioasă, implică mai multă răbdare și recolte mai mici, însă aduce o satisfacție mare.”
„La început, atunci când alți producători obțineau 60-80 de tone pe hectar, mă întrebam cum este posibil acest lucru. Eu am obținut aproximativ 10 tone. Într-un final, diferența este foarte mare. Totuși, mă mulțumesc cu recolta, pentru că înțeleg că aceste plante reacționează bine la îngrășăminte chimice, iar noi nu le putem aplica. În schimb, avem produse pe care le putem oferi oricui”.
Cu toate acestea, prețul de comercializare a pepenilor galbeni și verzi crescuți naturali este cu doar 30-50% mai mare.
Producând natural, în 2020 a decis să opteze pentru certificarea ecologică a terenurilor, iar după ce va trece perioada de conversie, va deveni producător certificat eco.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!