(doc) Maia Sandu a semnat decretul de convocare a noului Parlament. Când va avea loc prima ședință

Noul Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, se va întruni în prima ședință luni, 26 iulie. Un decret în acest sens a fost semnat astăzi de președinta țării, Maia Sandu.

Foto: UNIMEDIA

„Am semnat, acum câteva clipe, Decretul de convocare a Parlamentului Republicii Moldova de Legislatura a XI-ea. Prima ședință a noului Legislativ va avea loc luni, 26 iulie. Urmează alegerea organelor de conducere și de lucru ale Parlamentului, și învestirea unui nou Guvern.

Problemele sunt multe și complexe, nu avem timp de pierdut. Sper că noul Parlament va reuși să recupereze rapid încrederea cetățenilor în această instituție importantă prin decizii corecte și curajoase, care vor opri corupția și vor îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor”, a menționat Maia Sandu.

Pe 23 iulie, Curtea Constituțională a decis confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și validarea mandatelor de deputați, care vor forma noul Legislativ. Decizia a fost anunțată de președinta CC, Domnica Manole.

Pregătirile pentru ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a sunt în toi.

Precizăm că anterior, Alexandr Slusari, de la Platforma DA, a anunțat la Politica de la TV8, că ședința de constituire ar putea fi luni. „Tot Parlamentul, nu am auzit de la Președinție, dar tot Parlamentul știe că luni va fi prima ședință a Parlamentului”, a declarat Alexandr Slusari, aflat la final de mandat de legislator.

În urma alegerilor parlamentare au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic Partidul Acțiune și Solidaritate, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic Șor.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces, intervine vacanța mandatului de deputat. Mandatul vacant va fi atribuit supleantului imediat următor de pe lista partidului, organizaţiei social-politice sau a blocului electoral pentru care a candidat deputatul al cărui mandat a fost declarat vacant.

Actuala numerotare a Legislaturilor Parlamentului Republicii Moldova a început în 1990, anul declarării independenței țării noastre și a primului Parlament ales în mod democratic. Acest sistem de numerotare a fost instituit prin hotărârea Curții Constituționale în martie 2019. Astfel, Parlamentul ales în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 a fost de Legislatura a XX-a, iar imediat următorul, Parlamentul ales la 24 februarie 2019, a fost de Legislatura a X-a. Respectiv, noua Legislatură este a XI-a, potrivit sistemului de numerotare instituit în 2019.


Pub