15:15:38 29.03.2024
Stiri

România, convinsă că R. Moldova poate deveni "un MODEL" de orientare proeuropeană în vecinătatea UE. Bogdan Aurescu a anunţat DEBLOCAREA ajutorului financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro, care a fost boicotat de guvernarea PSRM

Actualitate 23.07.2021 13:49 Vizualizări2533 Autor: Ziarul National
România, convinsă că R. Moldova poate deveni


"R. Moldova poate să devină un model de orientare proeuropeană în vecinătatea estică a UE, care este un spațiu de importanță strategică pentru Uniune și un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă a acesteia". O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi la Chişinău de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, după întrevederea cu președintele Maia Sandu.

Bogdan Aurescu a menţionat că este primul oficial din UE care efectuează o vizită în R. Moldova după alegerile anticipate din 11 iulie 2021.

"Exprimăm un mesaj ferm de deschidere și disponibilitate crescute din partea României, care este pregătită să își consolideze sprijinul în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea și modernizarea R. Moldova și pentru apropierea sa de Europa”.

Oficialul de la Bucureşti a precizat că România a susținut ferm și continuă să susțină aspirațiile cetățenilor R. Moldova, care se regăsesc în amplul program de reformă propus de președintele Maia Sandu și pe care noul guvern îl va duce la îndeplinire.

"Ne bucură să vedem că opțiunea clar exprimată pentru cetățenii R. Moldova este una pentru dezvoltare în spiritul valorilor europene. Rezultatele de la alegerile parlamentare creează premisele și pentru o relansare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova dintre țările noastre, o relansare și aprofundare a cooperării bilaterale între România și R. Moldova, pentru care vom depune toate eforturile atât în plan bilateral, cât și la nivel european pentru a răspunde cu succes aspirațiilor cetățenilor”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Următorii ani, în opinia lui Aurescu, vor arăta că R. Moldova poate deveni un model de orientare proeuropeană și de transformare pozitivă.

"Mă aflu la Chișinău pentru a transmite asigurările președintelui Klaus Iohannis și premierului Florin Cîțu, că România este pregătită pentru o accelerare și multiplicare a colaborării în toate domeniile".

În plus, acesta a reiterat sprijinul de la București pentru Maia Sandu și viitorul său guvern.

"
Am fost mereu și vom fi și în viitor alături de domnia sa (președintele Maia Sandu, n.r.) și de guvernul care-și va începe în curând mandatul în eforturile de avansare a acestor reforme care sunt de natură să consolideze poziția R. Moldova ca partener solid în relația cu UE. Avem încredere că va fi învestit rapid un guvern profesionist, care să gestioneze responsabil situația din R. Moldova, să implementeze în ritm alert reformele care sunt atât de necesare și să ducă R. Moldova mai aproape de Europa. R. Moldova poate să devină un model de orientare proeuropeană în vecinătatea estică a UE, care este un spațiu de importanță strategică pentru Uniune și un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă a Uniunii”, a mai transmis ministrul de Externe, citat de caleaeuropeana.ro.

Sprijinul substanțial al României pentru R. Moldova de-a lungul timpului s-a tradus prin susținere pentru reforme, transformare și apropiere de Europa, în consonanță cu prioritățile promovate de forțele pro-reformiste de la Chișinău, în direcții precum reformarea statului, consolidarea instituțiilor, accelerarea și eficientizarea luptei anticorupție, respectiv consolidarea statului de drept.

Astfel, Bogdan Aurescu a anunțat că printre principalele priorități ale României în relația cu R. Moldova se află un nou program de asistență nerambursabilă, cum a fost cel de 100 de milioane de euro care a ieșit din vigoare din motive care nu ar fi imputabile părții române, și prin care au fost susținute proiecte emblematice timp de 10 ani.

Acordul privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România R. Moldova a ieșit din vigoare, în martie 2021. România a depus eforturi susținute pentru extinderea perioadei de valabilitate a Acordului prin încheierea unui al șaselea Protocol adițional, însă Guvernul de la Chișinău a reacționat foarte târziu în raport cu data ieșirii din vigoare a Acordului, 28 martie 2021, dată până la care Protocolul adițional trebuia semnat și ratificat de cele două părți.

Cu toate acestea, România și-a exprimat disponibilitatea pentru încheierea unui nou Acord, care să îndeplinească funcțiile Acordului din 2010, cu obiectivul de a impulsiona dezvoltarea R. Moldova, avansarea parcursului său european și implementarea reformelor democratice, de îndată ce la Chișinău se va instala un Guvern cu puteri depline.

De-a lungul celor 10 ani, proiectele de cooperare bilaterală derulate de România în R. Moldova au dus la îmbunătățirea condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor R. Moldova prin finanțarea renovării a peste 1100 de grădinițe; donația a 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ; burse de studii; programe de pregătire pentru profesori; tabere de vară pentru elevi și profesori; renovarea de edificii culturale; operaționalizarea SMURD pe teritoriul țării; programe de colaborare, schimburi de experiență și bune practici la nivelul tuturor instituțiilor administrației publice centrale ș.a.

De asemenea, ministrul de Externe a decis, în numele României, acordarea unei noi contribuții voluntare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din R. Moldova.

Finanțarea este în acord cu pachetul de sprijin anunțat de președintele Iohannis cu ocazia vizitei sale la Chișinău, în decembrie, această sumă venind în continuarea sumei de 250 000 de euro acordați pe aceleași principii în luna noiembrie a anului trecut.

Totodată, Aurescu a vorbit cu Maia Sandu de interconectarea celor două țări în domeniile transport și energie, dar și despre necesitatea implementarii reglementării de construire a unor apeducte în zona Prutului, arătând că dorește o consolidare a investițiilor românești.

Nu în ultimul rând, ministrul de Externe a anunțat înființarea unui grup informal de lucru care se va întâlni în perioada imediat următoare pentru a discuta posibilitățile de cooperare în vederea unui parcurs european ireversibil prin proiecte care să genereze rezultate palpabile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md