CONFIRMAT! Tulpina DELTA este în Moldova, 12 probe din 15 trimise în Germania, confirmate pozitiv

23 Iul. 2021, 18:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iul. 2021, 18:02 // Actual //  MD Bani

Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie din Berlin, privind monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 prin metode de biologie moleculară și secvențiere. Conforma acestora, tulpina Delta este deja prezentă în Republica Moldova, 12 probe, din cele 15 trimise în Germani au fost pozitive la această tulpină a virusului.

În total, au fost expediate 15 probe, dintre care 12 au fost confirmate ca tulpina Delta. În acest sens, Laboratorul virusologic al ANSP continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației noilor tulpini ale virusului SARS COV-2.

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Îndemnăm populația să respecte toate măsurile aprobate de autoritățile în sănătate și să se protejeze pe sine și cei dragi. Vaccinarea împotriva COVID-19 este unica soluție de a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19, toate vaccinurile fiind eficiente pentru noile tulpini ale virusului.

Vă îndemnăm să:
– Purtați masca de protecție;
– Păstrați distanța fizică de minim 1 m între persoane;
– Evitați aglomerațiile;
– Spălați-vă cât mai des pe mâini sau dezinfectați-le.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău