(foto) Contribuie la construcția celui mai mare butoi din lume și pune un sat din Moldova pe harta turismului mondial

219319299_1422841871426201_253807657304374831_n

Satul Scoreni este o localitate mică, din raionul Strășeni, cunoscută pentru renumitele sale poloboace și polobocari. Și tocmai din acest motiv, Asociația de Băștinași „Baștina Scoreni”, își propun să creeze cel mai mare butoi din lume, punând în acest fel Scoreniul pe harta turismului mondial.

Aproape 2 ani în urmă, tinerii de la Challenger și-au propus să susțină locuitorii satului Scoreni să își promoveze localitatea pe harta turistică a țării. Au vorbit cu locuitorii, au identificat necesitățile lor și au propus 6 strategii de dezvoltare și promovare a satului. Una dintre strategii – construcția celui mai mare butoi din lume.

„Butoiul la care visăm are o dimensiune de 10.2 m lungime și 6.5 m înălțime. Construcția va fi una multifuncțională, unde va fi amenajat un muzeu al satului, vor fi expuse obiectele colecționate din moși-strămoși în satul Scoreni, vor putea fi primiți oaspeții din țară și de peste hotarele acesteia și va putea fi folosită și ca sală de protocol sau pentru primirea delegațiilor străine”, spune echipa Asociației de Băștinași „Baștina Scoreni”.

De ce un butoi?
# pentru că butoiul, sau polobocul, este simbolul satului Socoteni. Anume aici, în această localitate, s-au născut primele butoaie din lemn, iar acest meșteșug frumos a fost transmis din tată în fiu, din generație în generație, aducând renume polobocarilor din Scoreni. Construcția celui mai mare butoi din lume din localitate va însemna promovarea tradiției locale, a elementelor tradiționale, a meșterilor populari, a produselor autohtone și a comunității Scoreni.

„Și totuși… nu va fi doar un butoi/muzeu/centru multifuncțional. Pe lângă toate acestea, vom amenaja toată zona din jurul butoiului, spațiile verzi, o scenă și tot ce este necesar pentru ca scorenenii și vizitatorii satului Scoreni să poată petrece timpul frumos în aer liber. Mai mult ca atât, în viitor vom organiza și un Festival al butoiului, la care participanții vor putea să experimenteze singuri ce înseamnă să ții dalta în mână”, mai spun tinerii Asociației de Băștinași „Baștina Scoreni”.

Așadar, chiar tu poți fi el care poți contribui la construcția celui mai mare butoi din lume. Cum?
Printr-o donație, pentru că fiecare donație, oricât de mică, o va aduce pe această echipă entuziasmată spre realizarea visului lor!

AICI puteți face donația!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente