Care sunt cele mai ridicate și cele mai scăzute temperaturi înregistrate pe Pământ

BeFunky-collage (32)

Din cauza încălzirii globale, după cum spun experții, toate țările se confruntă cu fenomene meteo atipice. De la sezon la sezon, temperaturile cresc sau scad periculos de mult lăsând în urma lor victime. În prezent, întreaga Europă este afectată de temperaturi ridicate, de caniculare pe alocuri, de ploi torențiale, de inundații multe și chiar și de cutremure. Printre aceste țări se află Germania, Spania, Grecia, dar și țara noastră.

Cea mai mare temperatură la nivel mondial, la soare, a fost înregistrată în Kuweit pe 8 iunie 2019. Termometrele au înregistrat atunci 63 de grade la soare, iar la umbră 52,2 grade Celsius. În acele zile, cinci oameni au murit din cauza caniculei, iar alte sute au fost grav deshidratate, transmite PLAYTECH.

Cea mai ridicată temperatură de la sol a fost înregistrată la El Azizia, în Libia. Acolo, termometrele au arătat 57,8 grade Celsius în data de 13 septembrie 1922.

În emisfera vestică, există și un record local vechi de 108 ani. Pe 10 iulie 1913, temperatura record din Furnance Creek, zona Death Valley din estul Californiei, SUA, a fost de 56,7 grade.

Printre cele mai ridicate temperaturi de pe Pământ se mai află și:
# 55 de grade Celsius, la Kebili, Tunisia, iulie 1931;
# 54,4 grade Celsius în Valea Morții, California, SUA, în data de 9 iulie 2021;
# 54,4 grade Celsius, în Valea Morții, California, SUA, în data de 16 august 2020;
# 53,9 grade Celsius, Mitribah, Kuweit, 21 iulie 2016;
# 53,7 grade Celsius, Turbat, Pakistan, 28 mai 2017.

Ca o ironie, cea mai scăzută temperatură de pe glob a fost înregistrată vara. A fost înregistrată în iulie 1983 și marca exact −89,2 grade Celsius în apropierea polului sud, la 3 500 de metri altitudine (stația Vostok). Un alt record negativ a fost înregistrat în apropierea cercului polar din emisfera nordică, la stația Oimiakon. Aici, temperatura a scăzut la −71,2 grade Celsius.

Cel mai rece munte este McKinley, cel mai înalt vârf din America de Nord. Aici, pe culme, la 6 194 de metri altitudine, temperaturile ar atinge des −40 de grade Celsius.

Cea mai rece capitală din lume este Ulan Bator din Mongolia, la 1 300 de metri peste nivelul mării. Temperatura medie anuală este de −1,3 grade Celsius.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente