Dereck J.Hogan promite mai multă asistenţă pentru Republica Moldova. Ce trebuie să facă noua guvernare

Julieta Saviţchi
19/07/2021

Asistenţa financiară externă pentru Republica Moldova ar putea fi majorată substanţial dacă noua guvernare va îndeplini anumite condiţii cum ar fi refacerea economică, eradicarea corupţiei şi reformarea justiţiei. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către Ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck J.Hogan, aflat la final de mandat, pentru postul de radio Europa Liberă.

„Asistența internațională va veni și acum va veni mai multă asistență. Pentru ce? Pentru a susține prioritățile și cerințele noului guvern. Dacă guvernul va arăta determinare pentru a rezolva problemele grave de aici, partenerii de dezvoltare, inclusiv Fondul Monetar, inclusiv Banca Mondială și, desigur, Statele Unite și Uniunea Europeană – toți vom majora suportul nostru, pentru că avem o șansă unică acum și nu vrem să pierdem această oportunitate. Eu văd și vreau ca această țară să înțeleagă că societatea internațională este alături de ea, întotdeauna am fost și vom rămâne parteneri de încredere și împreună vom obține mult mai mult succes”, a declarat şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău.

Dereck J.Hogan a apreciat intenţia guvernării alese la scrutinul din 11 iulie de a lupta cu corupţia şi a dat asigurări că ţara sa va acorda suport Chişinăului în acest sens. „Eu cred că lupta împotriva corupției este un lucru foarte important pentru noul guvern, pentru noul parlament și, desigur, pentru președinție. Și noi înțelegem unde vrea să meargă acest guvern în acest domeniu și dacă putem lua în calcul faptul că societatea așteaptă foarte curând rezultate pe acest domeniu, societatea internațională, partenerii de dezvoltare, noi trebuie să oferim suportul nostru cât mai rapid posibil și asta o să facem. Săptămâna trecută, noi am stabilit un dialog cu președinta țării, la această ședință a fost prezent noul șef al USAID și noi am oferit tot suportul nostru pentru a reforma sistemul judecătoresc și asta o să facem”, a spus ambasatorul.

Diplomatul american s-a arătat încrezător că în afară de clasa politică, în reformarea justiţiei şi eradicarea corupâiei se va implica întreaga societate moldovenească: „Eu cred că trebuie să recunoaștem că fără voință politică nimic nu se poate face. Conform rezultatelor alegerilor prezidențiale și rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, este foarte clară dorința poporului moldovean. Și dacă sistemul judecătoresc nu face suficient progres, de exemplu, pe recuperarea banilor furați, dacă nu face suficient pe domeniul urmăririi penale a tuturor persoanelor corupte, eu cred că poporul va cere o schimbare foarte rapid”.

 

Julieta Saviţchi
19/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii