Curtea Constituţională a pus punct pretenţiilor partidului cu cel mai slab rezultat electoral: Voturile nu vor fi renumărate

Julieta Saviţchi
20/07/2021

Curtea Constituțională (CC) a respins, marţi, solicitarea Partidului Noua Opțiune Istorică , condus de Svetlana Chesari, privind renumărarea voturilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

„Analizând afirmațiile concurentului electoral și documentele electorale prezentate de către Comisia Electorală Centrală, Curtea respinge solicitarea privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Partidul Politic Noua Opțiune Istorică nu a prezentat probe care să demonstreze că au fost afectate rezultatele votării și distribuirea mandatelor”, şi-a motivat decizia CC.

Instanţa a anunţat că urmează să se pronunţe pe celelalte pretenţii formulate de partidul NOI , privind anularea rezultatelor scrutinului şi pretinsa fraudare a alegerilor, vineri, 23 iulie, când va decide asupra validării mandatelor de deputat.

Pentru formaţiunea NOI au votat 197 de persoane, acesta fiind cel mai slab rezultat înregistrat la scrutinul din 11 iulie, la care au candidat 23 de concurenţi.

Partidul Noua Opţiune Istorică a încercat să participe la alegerile parlamentare anticipate cu abrevierea PAŞ, precum şi sigla electorală care conţine abrevierea respectivă.

La 24 iunie 2021, formaţiunea a contestat în instanţă decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care s-a refuzat înregistrarea siglei electorale cu abrevierea PAŞ în buletinul de vot.

Comisia Electorală Centrală şi-a motivat refuzul prin faptul că nu se admite identitatea de semne sau de simboluri electorale, iar simbolul electoral PAȘ prezentat de partidul NOI este aproape identic cu simbolul electoral PAS al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie au menţinut decizia CEC.


 

Julieta Saviţchi
20/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii