Unde a plecat Veaceslav Platon? Versiunea procurorului general

Julieta Saviţchi
21/07/2021
Captură

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susţine că Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie şi nu în Cehia, după cum a declarat anterior avocatul afaceristului. Afirmaţia a fost făcută marţi seara, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N 4.

„Din informația pe care o dețin, Veaceslav Platon a plecat duminică în Marea Britanie”, a declarat Stoianoglo.

Şeful Procuraturii Generale a precizat că afaceristul nu avea restricţii de a părăsi teritoriul Republicii Moldova, şi putea să plece oricând peste hotare ca orişice cetăţean al Republicii Moldova.

Stoianoglo s-a arătat încrezut că Platon va reveni în ţară pentru că „este în interesul lui de a se prezenta în fața magistraților pe dosarele pe care încă le are pe rol”.

Totuşi, procurorul general a lăsat loc şi pentru versiunea că Veaceslav Platon ar putea să nu mai revină. „Pot să vă spun că dacă Platon a făcut asta cu rea intenție, el a făcut-o în detrimentul său. Dacă nu va reveni, în privința lui se va schimba măsura preventivă și riscă să fie dat în urmărire generală”, a spus procurorul general.

Amintim că, Ion Creţu, avocatul lui Veaceslav Platon, a declarat luni, a doua zi de la plecarea afaceristului, că clientul său a plecat în Cehia să-şi rezolve problemele personale, iar ruta de avion prevedea o escală în Londra. Apărătorul a promis că va discuta cu clientul său pentru a afla detalii şi a putea răspunde la întrebările jurnaliştilor.

Contactat marţi seara la telefon de către reporterii Anticorupţie.md, Ion Creţu a declarat că nu a reuşit să ia legătura cu clientul său pentru că a fost foarte ocupat. Avocatul a precizat că nu a fost informat de Platon dacă acesta intenţionează să ceară azil politic în Europa, după cum se vehiculează în presă.

Veaceslav Platon a fost achitat în luna mai, la cererea procurorilor, în dosarul fraudei bancare, în care fusese condamnat definitiv la 18 ani de închisoare. În gestiunea Judecătoriei Chişinău se află pe rol încă trei dosare penale pe numele lui Platon. În două din ele Platon este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar în alt dosar, de falsificarea cardurilor bancare.

Veaceslav Platon urmează să se prezinte pe data de 2 august la o şedinţă de judecată în calitate de inculpat.

În afară de aceste dosare, Platon a fost acţionat în instanţa civilă de către mai multe persoane privind apărarea demnităţii şi reputaţiei personale.

Julieta Saviţchi
21/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii