La mâna „benzinarilor”: ANRE condamnă refuzul companiilor petroliere de a comercializa motorină. În țară ar fi cantități suficiente de combustibil

Irina Odobescu
23/07/2021
Foto: CIJM

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) condamnă, vineri, într-un comunicat de presă, orice tentativă de exercitare a presiunilor asupra deciziilor Agenției din partea marilor companii petroliere ce activează pe piața din Republica Moldova.

ANRE a majorat săptămâna trecută marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, iar reprezențanții petrolieri ar refuza să vândă motorină, invocând că nu dispun de aceasta. 

ANRE susține că în perioada 1 – 22 iulie curent pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost introduse 11,6 milioane de tone de benzină și 32 milioane de tone de motorină. Reprezentanții pieței petroliere, însă, prezintă lipsa motorinei la unele benzinării. 

Într-un comunicat de presă de vineri, ANRE accentuează că reprezentanții petrolieri „refuză să vândă acest tip de produs la stațiile de alimentare. Situația creată ține exclusiv de responsabilitatea acestora, instituțiile statului urmând să analizeze și să constate cauzele fenomenului respectiv, cu toate consecințele de rigoare”. 

Totodată, cadrul legislativ actual a developat anumite vulnerabilități în acest sector, care urmează a fi remediate în cel mai scurt timp, pentru a nu oferi pe viitor posibilitatea utilizării acestora în interese proprii.

Amintim că săptămâna trecută Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit majorarea marjei de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei și motorinei cu 380,74 lei și a gazului lichefiat cu 150,53 lei. Scopul fiind depășirea crizei din sfera petrolieră de la nivel local.  Pentru fiecare tonă de benzină și motorină vor fi achitați 1.522,91 lei, iar pentru tona de gaz licefit prețul va ajunge la 602,11 lei. 

ANRE a chemat vinerea trecută reprezentanții petrolieri la calm și colaborare. Printre principalii factori care au dus la scumpirea produselor petroliere, invocați de reprezentații Agenției, sunt două accidente petroliere, unul de la o rafinărie din România și celălat din Grecia. 

Un raport al Consiliului Concurenței, remis în aprilie curent președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, dezvăluie înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova. Este vorba de șase companii – Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA – care ar fi acționat concertat, în perioada martie 2019 – aprilie 2021, la stabilirea prețurilor de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Experții Veaceslav Ioniță și Victor Parlicov acuză ANRE de situația haotică de pe piața produselor petroliere. Ioniță a spus că acțiunile ANRE favorizează distribuitorii mari și vor duce la dispariția comercianților mici. În timp ce cel de-al doilea afirmă că demersul lui Alexandru Oleinic a fost motivat politic. Controversa legată de piața produselor petroliere s-a declanșat după ce mai multe benzinării au pus limită la procurarea motorinei și benzinei.

Irina Odobescu
23/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii