/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ „Rămânem fără lucru”! Șoferii microbuzelor de rută, nemulțumiți de decizia de a scoate de pe trasee aceste unități de transport

23 iulie 2021, ora 20:46

Microbuzele de rută ar urma să dispară de pe străzile din capitală, până în luna septembrie 2022. Cel puțin asta prevăd noile standarde de calitate în transpotul public aprobate ieri de către Consiliul Municipal Chișinău. Autorul proiectului afirmă că noile standarde au scopul de a oferi călătorii confortabile chișinăuienilor. Între timp, decizia îi nemulțumește pe șoferii de maxi-taxi care spun că decizia este în detrimentul unor locuitori ai capitalei deoarece unele cartiere nu sunt acoperite de transportul municipal, iar odată cu scoaterea microbuzelor de rută, pasagerii vor circula cu dificultate.

Șoferii microbuzelor de rută sunt nemulțumiți de această decizie și spun că unele cartiere nu sunt acoperite de troleibuze și microbuze, iar autoritățile municipale nu vor reuși să gestioneze fluxul de pasageri.

„Pentru oraș va fi foarte rău. -De ce considerați așa? -Ei nu au de ajuns transport. -Dar pentru șoferi? -Pentru noi rău că rămânem fără lucru”.

„Sunt multe sectoare precum Poșta Veche, Ciocana, Botanica unde e nevoie de microbuz și credeți-mă foarte mulți călători nu vor fi de acord cu asta”.

În schimb, unii călători pe care i-am găsit astăzi la stațiile de așteptare ne-au spus că inițiativa este binevenită.

„Când vrea vine, când nu – nu. Seara în genere, poate să vină, poate să nu vină. Troleibuzele și autobuzele, transportul municipal trebuie să circule prin oraș”.

„Mai comod cu troleibuzul, mai larg, aer, mai curat”.

„Vor afecta persoanele în vârstă care nu-și permit un maxi-taxi sau nu au mașină personală”.

Acest lucru ar urma să se întâmple, cel târziu, la 1 septembrie 2022. Data limită a fost stabilită printr-un amendament, deoarece în documentul inițial era prevăzut sfârșitul acestui an. Potrivit autorului acestui proiect de decizie, standardele de calitate în transportul public municipal sunt prioritare, iar autoritățile din Chișinău își propun ca pasagerii să aibă parte de călătorii mai confortabile decât în prezent.

„Nu aș accentua pe excluderea rutierelor din transportul public municipal standardele sunt un document mult mai mare care prevede dezvoltarea transportului public în municipiul Chișinău. Aceleași companii care astăzi administrează rutierele, vor avea posibilitatea să-și vândă serviciile de transport dar deja cu unități noi care respectă standardele de calitate, și să primească bani de la municipalitate pentru prestarea serviciilor de transport”.

În același timp, consilierul municipal din partea PUN, Corneliu Pântea susține că proiectul este bun însă la elaborarea acestuia trebuia să se țină cont de părerea specialiștilor din domeniu.

„Este un proiect de decizie care stabilește standardele de calitate în transportul public municipal, un fel de strategie pentru următorii ani care exprimă strict viziunea autorului, dar nu a fost consultată cu specialiști din domeniu, nu a fost supusă dezbaterilor și are avizul negativ a Direcției transport care de fapt urmează să implementeze acest proiect”.

„Formularea avizului negativ se referea la faptul că la moment, DGTP și CC, este în procesul elaborării unui regulament cu privire la calitatea serviciilor, în transportul public. Și din motivul ăsta ne-am expus că urmează să fie aprobat acest document care va completa într-o oarecare măsură acest proiect de decizie propus către consiliu. Însă reieșind din faptul că acest proiect a fost propus de către Consiliu, Direcția se va conforma va prelua acest regulament și principii de calitate care urmează să fie implementate în transportul municipal”.

În gestiunea Regiei Transport Electric din capitală sunt 392 de troleibuze de rută, iar 319 dintre acestea se încadrează în standardul de calitate votat joi, 22 iulie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram