Reacția PSRM la decizia CC privind Stadionul Republican: „S-a confirmat acordul ilegal al regimului Plahotniuc”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova „își exprimă indignarea față de verdictul Curții Constituționale, care a confirmat acordul ilegal al regimului Plahotniuc de a vinde teritoriul Stadionului Republican ambasadei SUA”.

Foto:

„Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. De acesta este legată soarta unor generații întregi ale concetățenilor noștri. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi.

Menționăm că decizia cu privire la privatizarea Stadionului Republican a fost luată cu încălcarea completă a principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului. De aceea, fracțiunea PSRM din parlamentul anterior a votat anularea acestui acord corupt în mod deschis și readucerea stadionului republican în proprietatea statului.

Partidul Socialiștilor consideră că actualul verdict al Curții Constituționale de buzunar este rezultatul acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea Partidului „Acțiune și Solidaritate” în timpul alegerilor parlamentare. Această decizie a Curții Constituționale este un alt act de călcare în picioare a suveranității naționale a Republicii Moldova de către actuala guvernare de compradori și curatorii săi occidentali.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va continua să lupte pentru ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea poporului Republicii Moldova. Pe teritoriul său trebuie să fie construit un nou complex sportiv sau alt obiect de importanță socială în interesul Chișinăului și al locuitorilor săi.

Facem apel la toți susținătorii noștri, precum și la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru care transferul Stadionului Republican la Ambasada SUA este inacceptabil, să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi”, se arată într-un comunicat de presă al socialiștilor.

Pe 20 iulie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PSRM din 4 octombrie 2018. Astfel, decizia de a transmite Stadionul Republican pentru construcția Ambasadei SUA rămâne în vigoare. 

Partidul Socialiștilor din Moldova au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei Statelor Unite. Socialiștii au spus că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, semnat de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul face parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să le promulge.

Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportive culturale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința Parlamentui din 3 decembrie.

Legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost întors în proprietatea statului a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Asta chiar dacă există sesizări la Curtea Constituțională pe marginea acestei legi, depuse de Platforma DA și Partidul Democrat. Legea a stârnit și critici dure din partea Ambasadei SUA la Chișinău, care a vrut să-și construiască un nou sediu pe acel teren.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.



Pub