Alexandr Stoianoglo: Plahotniuc nu a reușit să obțină cetățenia Turciei. Căutăm noi proceduri ca să cerem extrădarea lui

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a dezvăluit locul aflării lui Vlad Plahotniuc. „Din informațiile de care dispunem el totuși se află la Istanbul”, a declarat Alexandr Stoianoglo, la emisiunea Puterea a Patra de la N4. Stoianoglo a precizat că ar fi stabilit niște înțelegeri cu omologii turci, pentru a pune în discuție acest subiect.

Foto: UNIMEDIA

„După ultimele informații de care eu dispun, el (Vlad Plahotniuc) se află în Turcia. Necătând la faptul că noi am avut de la turci, anul trecut, informația că el a părăsit țara. Dar noi avem canalele oficiale și cele neoficiale și după informațiile de care dispunem, el totuși se află la Istanbul. A încercat să obțină cetățenia statului turc, dar am înțeles că nu a reușit.

Materialele în privința anunțării în căutare internațională au fost expediate la Interpol înainte de numirea mea în funcția de procuror general. Cred că probatoriul care a fost prezentat nu a fost convingător pentru reprezentanții Interpolului. Mai târziu, eu am expediat niște materiale suplimentare, dar cu regret, am primit un răspuns negativ.

Acum noi căutăm modalități de găsire a altor episoade și să pornim procedura din nou.

Procurorii noștri, acum două-trei săptămâni, au fost în deplasare, și au avut o întrevedere cu reprezentanții procuraturii din Turcia.Cel puțin avem niște înțelegeri prealabile pe acest subiect”, a mai menționat Stoianoglo.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns, Plahotniuc se afla, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, după cum afirmau experții.


Pub