(foto) Ce iese la iveală de sub gheața care se topește în regiunea arctică a Rusiei

În partea arctică a Rusiei, schimbările climatice determină topirea stratului de gheață, ceea ce face ca gazul acumulat în permafrost, timp de mii de ani să iasă la suprafață și să dezvăluie viața antică care a fost îngropată acolo, notează The Independent.

Foto:

Ziarul britanic citând o investigație efectuată de postul de televiziune Sky News cu privire la daunele aduse mediului cauzate de dezghețarea marilor depozite de carbon din regiunea arctică, evidențiază că sub gheață au fost descoperite părți din colți de mamut, precum și fragmente de os de rinocer lânos.

Aceste specii de animalele au cutreierat pajiștile arctice înainte de a dispărea complet: rinocerii în urmă cu aproape 15.000 de ani, iar mamuții în urmă cu aproximativ 10.500 de ani, la sfârșitul ultimei ere glaciare.

Fragmentele de os și colți au fost găsite în regiunea Duvanny Yar, lângă localitatea Chersky, în Arctica Siberiană, foarte aproape de stațiile internaționale de cercetare unde se adună oamenii de știință pentru a studia impactul gheții care se topește.

Anul trecut, oamenii de știință au descoperit carcasa bine conservată a unui rinocer lânos în estul Siberiei, despre care se crede că a fost înghețat zeci de mii de ani. Topirea permafrostului în regiunea Abyisky din nord-estul Rusiei a fost cauza descoperirii, cu o mare parte din țesutul moale al rinocerului încă vizibil, inclusiv o parte din intestine și organele genitale, dar și un mic corn nazal, ceea ce a fost remarcabil, deoarece acest lucru se descompune adesea rapid, spun specialiștii.



Pub