Moldova ar putea fi afectată de ploi acide în urma exploziei din Ucraina? Răspunsul Agenției de Mediu

Agenția de Mediu susține că nu sunt depășiri esențiale a concentrației maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic în urma exploziei la uzina chimică din orașul Roovno, Ucraina, după ce în presă au apărut informații că în Republica Moldova ar putea să ajungă posibile ploi acide cauzate de urmările exploziei. 

Foto: pravda.com.ua
„Laboratorul pentru calitatea aerului din cadrul Agenției de Mediu efectuează zilnic activitatea de prelevare şi analiză a mostrelor de aer atmosferic de la 6 posturi staţionare de observaţii din municipiul Chişinău, în baza a 8 indicatori și de la 2 posturi din municpiul Bălţi, în baza la 6 indicatori.

Conform buletinelor zilnice privind poluarea și prognoza poluării aerului atmosferic în municipiul Chişinău şi Bălţi, nu s-au identificat depășiri esențiale a concentrațiilor maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic. În perioada 19-22 iulie în municipiul Chișinău și Bălți nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calităţii aerului atmosferic s-a constatat ca redus”, se arată într-un comunicat de presă. 

La 20 iulie, la o uzină chimică din orașul Rovno, Ucraina, a avut loc o explozie. Uzina producea îngrășăminte cu azot mineral, oxigen tehnic, dioxid de carbon lichid și gheață uscată.


Pub