(video) Fost ministru de Interne: Arestarea lui Damir este o răfuială politică. Dosarul Direcției 5 trebuie investigat sub 7 lacăte

„Nu există interceptări ilegale, toate au la bază o decizie de judecată. Toate aceste acțiuni s-au făcut în cadrul unor dosare penale. Este un proces foarte amplu doar că în spațiul public se furnizează altfel de informații pentru a schimba optica”, a declarat fostul ministru de Interne în Guvernul democraților, Alexandru Jizdan, la Publika TV.

Foto: UNIMEDIA

„Ceea ce fac instituțiile statului acum este foarte grav, deoarece noi vorbim despre secrete de stat. Acest caz trebuia să fie instrumentat după 7 lacăte. Nu e voie să vorbești în spațiul public despre secrete de stat.

Nu există interceptări ilegale, toate au la bază o decizie de judecată. Toate aceste acțiuni s-au făcut în cadrul unor dosare penale. De doi ani de zile se tot vorbește despre unul, despre al doilea, etc. Este un proces foarte amplu doar că în spațiul public se furnizează altfel de informații pentru a schimba optica.

Repet, procesul acesta este foarte periculos pentru cei ce înseamnă agentură, rezidentură ofițeri, etc.

Acest precedent va crea urmări grave pentru multe rețele de agentură și activitatea operativă la general.

Noi vorbim despre angajare. Dacă cineva l-a angajat pe altcineva cu ce e vinovat acest om? Dorin Damir de ce este vinovat că a fost angajat legal sau că deține un pașaport eliberat legal de ASP, în mod absolut legal, cu o altă identitate?

Eu am să evit să vorbesc public despre asta, am să dau dovadă de mai mult profesionalism, pentru că eu am protejat oameni și am avut agenți care au fost împușcați, din cauza greșelilor unor incompetenți sau amatori. Ceea ce se face acum, scoaterea și punerea pe masă a numelor oamenilor angajați sau care au colaborat, toate acestea trebuiau făcut în spațiu închis.

Istoria aceasta este de pe timpul lui Năstase, nu e nimic nou, toată lumea știa și Dorin știa despre această investigați, de aceea nu este absolut deloc clar de ce acum s-a produs acest arest.

Eu cataloghez aceasta acțiune ca una politică, este o răfuială politică cu Dorin Damir”, a mai spus Alexandru Jizdan.

Dorin Damir a rămas în arest după ce Curtea de Apel Chișinău a respins demersul avocatului președintelui FEA și a menținut arestul preventiv solicitat de procurorul PCCOCS și dispus de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Trei persoane au fost reținute în urma mai multor percheziții desfășurate de procurori, în colaborare cu ofițerii SIS. Acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Ulterior, Dorin Damir și alte două persoane, printre care șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, au primit câte 30 de zile de arest preventiv.


Pub