Cum să-ți faci prieteni după 30 de ani

În primul rând – emigrează. Decide pe la 20 și ceva că lumea e prea mare ca să stai în țara în care te-ai născut, că ai toată viața înainte și că e foarte ușor s-o iei de la capăt. Ai senzația că totul abia începe, ți-e foarte ușor să cunoști oameni noi, să împarți un joint cu străini la concert sau să încerci hobby-uri de care nu te plictisești peste trei zile.

Asigură-te că și prietenii tăi pleacă, majoritatea se împrăștie prin toate colțurile lumii. 

În țara ta adoptivă, fă cunoștință cu toată lumea – din cartier, de la birou de la noul tău serviciu, de la hobby-urile pe care le ai. Întâlniți-vă seara și în weekend, dă-ți seama că aveți destule în comun, că te distrezi de minune cu ei, mai ales la o sticlă de vin bun sau o cantitate infinită de bere. Chiar și colegii de muncă sunt tare faini. Vin din țări diferite, toți vorbesc engleza și multe alte limbi străine, toți cunosc baruri faine prin care mergeți când ieșiți în oraș și au liste cu locuri de vizitat în țările sau orașele din care provin. Lasă-i să te învețe înjurăturile lor și împărtășește-le și tu generos pe cele mai pipărate în română și rusă. Când se lasă liniște în grup, vorbiți despre muzică sau, și mai bine, seriale! Cine nu se uită la seriale? Sau despre cât de dăunătoare e social media, în timp ce jumătate din cei de la masă scrollesc pe Instagram. 

Amintește-ți de prietenii vechi, de acasă. Scrie-le, stabiliți o oră să vă sunați. Apoi nu vă mai sunați, că sigur intervine ceva. Când ajungeți, în sfârșit, să vă vedeți, vorbiți despre ce fain era cândva, despre toate chestiile pe care le-ați făcut împreună și râdeți, râdeți cu lacrimi, până spre dimineață. Dă-ți seama că, totuși, v-ați schimbat. Că unii au copii și ipotecă, că unii au decis să n-aibă copii, ci cățel, că unii au devenit obsedați de hobby-urile lor (probabil cățăratul sau ciclismul sau altceva foarte bun pentru sănătate), iar alții – de job-urile lor de birou. Iar cei mai răi sunt cei care nu s-au schimbat deloc, care au rămas tot acolo unde i-ai lăsat, confortabili, și nici n-au de gând să accepte că trebuie să meargă la psiholog ca toată lumea normală. 

În vacanțe, revino acasă. Programează întâlniri cu cei unu-doi prieteni care au mai rămas, ca să petreceți serile cu ei plângându-se despre cât de puțini au rămas și despre cum nimic nu mai e ca înainte, când era deschisă Spălătoria sau Tipografia. 

Revino îngândurat în țara adoptivă, întâlnește-te iar cu prietenii de aici. Numai că ei, oricât de faini ar fi, n-au băut niciodată vin din sticlă de Gura Căinarului. 

Împlinește 30 de ani și dă o petrecere cu prietenii din toate grupurile. Urmărește, pe parcursul serii, cum grupurile nu se amestecă unele cu altele nici în ruptul capului și nicio cantitate de alcool nu poate rezolva asta.

Simte-te singur și neînțeles, în imposibilitatea de a împărtăși cu cineva toate fațetele personalității tale, în care încape Igor Cuciuc, Tame Impala, plăcinte cu vișine, guacamole cu ouă poșate, seliodkă, căpșuni de la mămuca din grădină și weekend în hotel cu spa și masaj, feng shui, Murakami și Viorel, Bo Burnham, Fleabag și dacia albă ieșiți fără sunet 5 minute. Întreabă de alții cum să-ți faci prieteni după 30 de ani. 

Ups, stai, cred că am uitat să pun semnul întrebării la titlu. Scuze. 

Anyways, dacă știi cum, că eu n-am idee, scrie-mi la [email protected]

Mulțumesc. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.