De ce să te implici în promovarea egalității de gen și cum poți face asta

Despre problema inegalității de gen se vorbește tot mai des în ultima vreme, iar acum a venit și rândul tinerilor să se implice. Liceana Milena Rusu a decis să promoveze și ea feminismul și egalitatea și să comunice mai activ cu tinerii din țară. Iar ceea ce a fost conceput inițial ca un blog personal a crescut într-o comunitate ce reunește zeci de voluntari din țară.

Feminismd a fost creat în vara anului trecut, atunci când Milena avea doar 16 ani. Inițial, voia să vorbească tinerilor despre importanța feminismului, căci existau prea puține surse  disponibile în limba română. Iar pentru că tinerii reprezintă grupul țintă, Feminismd este prezent pe cele mai populare rețele de socializare: Facebook și Instagram. După un an de activitate, Feminismd a ajuns la peste 2400 de abonați. 

Pentru a diversifica conținutul paginilor și a atrage noi talente, comunitatea organizează două programe de voluntariat pe an cu durata a câte 6 luni. Deși numărul solicitărilor ajunge și la 100, reușesc să treacă preselecția doar câteva zeci. „Ne orientăm către elevi cu vârstele cuprinse între 14 și 18 ani – perioada care este cea mai bună pentru a face voluntariat”, afirmă Milena. Tânăra spune că la program aplică în special fete, băieții rămânând sceptici față de feminism. Comunitatea, însă, vrea să schimbe acest lucru. 

Schimbarea începe de la tineri

„În cadrul comunității Feminismd, tinerii beneficiază de un spațiu în care pot vorbi liber despre problemele cu care se confruntă”, explică Milena, dar nu se limitează doar la asta. Adesea sunt organizate ateliere și cursuri online și offline despre feminism, violență, relații sănătoase și încredere în sine. 

Majoritatea tinerelor care se alătură la Feminismd cunosc despre inegalitate de gen din proprie experiență, fie că s-au confruntat cu discriminarea și stereotipurile la școală, fie în familie sau societate.

„Noi ar trebuie să studiem despre feminism, egalitate de gen și consimțământ în școală. Aceste probleme există, dar despre ele nu se discută.”

Alături de colegele sale, ea încearcă să schimbe percepția societății față de feminism, însă este mai greu decât s-ar părea. „Atunci când timp de 40 de ani ai crezut că femeia trebuie să spele vasele, iar bărbații să aducă bani, e mai complicat să convingi că nu este așa”, consideră Milena. Din acest motiv, au ales să se orienteze către tineri, care sunt mai receptivi față de ideile noi. Au primit și reacții negative, dar mult mai multă susținere, atât din partea tinerilor, cât și din partea comunității feministe din țară și a organizațiilor care le susțin. 

Chiar dacă sunt tinere, membrele Feminismd au scopuri ambițioase. Acum, alături de mai mulți experți, lucrează la un ghid de autoajutorare pentru supraviețuitoarele violenței sexuale. „Vreau să trăiesc într-o societate cu egalitate de gen acum, nu peste zeci de ani”, spune Milena.

Recent, Feminismd a dat startul înscrierii la un nou program de voluntariat. Doritorii de a contribui la crearea unei societăți în care toți sunt egali pot completa formularul de înregistrare aici. Termenul limită este 24 iulie!

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Sursă imagine: facebook.com/feminismd

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.