image
Sursa foto: Profimedia

Emmanuel Macron şi alţi oficiali din Franţa, vizaţi de programul de spionaj Pegasus

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, fostul prim-ministru Edouard Philippe şi alţi membri ai Administraţiei de la Paris au fost vizaţi de potenţiale operaţiuni de monitorizare a telefoanelor de către serviciile secrete din Maroc, cu ajutorul sistemului software Pegasus, produs de o firmă israeliană.

Numărul de telefon al preşedintelui Emmanuel Macron, al fostului premier Edouard Phillipe şi cele a 14 miniştri francezi au figurat, în anul 2019, pe o listă a serviciilor secrete din Maroc, conform AlephNews.

Organizaţiile pentru integritate Forbidden Stories şi Amnesty International au consultat o listă cu 50.000 de numere de telefon care ar fi fost selectate pentru a fi monitorizate de servicii secrete cu ajutorul sistemului software Pegasus, produs de o firmă israeliană.

Nu este clar dacă preşedintele Franţei şi ceilalţi oficiali au fost într-adevăr monitorizaţi.

„Dacă aceste lucruri într-adevăr s-au întâmplat, în mod evident, este foarte grav. Trebuie făcută în totalitate lumină în privinţa acestor dezvăluiri”, a reacţionat marţi seară Preşedinţia Franţei.

Activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni din numeroase ţări ar fi fost vizaţi de operaţiuni de monitorizare cu ajutorul sistemului software Pegasus, dezvoltat de compania tehnologică israeliană NSO Group pentru interceptarea membrilor grupurilor infracţionale. Softul de interceptare a ajuns la servicii secrete, fiind folosit într-un număr variat de operaţiuni. Compania NSO Group a transmis că nu este implicată în activităţi ilegale. Cele mai multe dintre cele aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate pentru operaţiuni de interceptare au fost depistate în Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unit

Noutăţile partenerilor

comentarii: