(video) Ministerul Sănătății: Nu au venit rezultatele laboratorului din Germania, pentru a stabili dacă în R. Moldova este varianta Delta a Covid

Peste 78 de mii de doze de vaccin contra Covid-19 au fost administrate în ultima săptămână, înregistrându-se o creștere de peste 30% în comparație cu săptămâna trecută. Datele au fost prezentate de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Foto: Captură de ecran

„Pe Continetul European se atestă o creștere a cazurilor noi de Covid-19. Datele din R. Moldova de săptămâna precedentă ne arată că situația în țară este încă stabilă. Referitor la rezultatele din laboratorul din Germania încă nu am primit un răspuns dacă este în Moldova varianta Delta sau nu. O dată exactă când le vom primi nu este. Le așteptăm cât mai curând. În momentul de față conform raportului din România, până la moment au fost 101 tulpini de variante Delta”, a declarat Denis Cernelea. 

Totodată, a fost lansată platforma care generează certificatele de vaccinare emise de Republica Moldova. 

„Am reușit dezvoltarea acestuia cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, Agenției Naționale pentru Sănătate publică și Serviciul Tehnologiei, Informației și Securitate Cibernetică. Conform cerințelor internaționale de creștere a morbidității persoanelor au fost întreprinse toate acțiunile pentru a facilita călătoria între state. Certificatele conțin 2 QR coduri. Certificatul este emis în trei limbi și poate fi descărcat din Registrul electronic al vaccinării”, a declarat secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Denis Cernelea.

„Vaccinurile sunt niște preparate biologice. Ele pot genera niște evenimente adverese. În acest context, vaccinurile contra Covid-19, până în ziua de astăzi au fost 1441 evenimente adverse în țară. 1341 au fost forme ușoare, au avut dureri, oboseală și au trecut în o zi sau două. 100 de evenimente au fost cu forme ușoare (alergie), durează 6 zile”, a declarat Laura Țurcanu medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).


Pub