Critici dure, după bătaia dintre Tofilat și Cosovan: „/ Nivel de consilier prezidențial. / Nu văd bărbați. / S-a găsit un „очкарик” să dea cu pumnul”
Mai multe persoane publice au venit cu o reacție după ce fostul consilier prezidențial Sergiu Tofilat și fostul polițist Ghenadie Cosovan s-au luat la pumni în direct, la Ora Expertizei de la JurnalTV. Andrei Spînu a criticat comportamentul lui Tofilat pe rețelele de socializare. Acesta susține că „violența trebuie condamnată, indiferent de cine și în ce context a aplicat-o”. Totodată, liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat că „alegerile s-au încheiat, dar tensiunea, dezbinarea și ura au rămas”.
Foto: Captură de ecran

„Violența trebuie condamnată, indiferent de cine și în ce context a aplicat-o. Moldova are nevoie de toleranță, empatie și multă unitate în societate, pentru a-și reveni după 30 de ani de dezbinare, hoție și multă mizerie”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

„Când credeam că politica moldovenească nu poate coborî mai jos, astăzi ni s-a demonstrat că nu este așa. Alegerile s-au încheiat, dar tensiunea, dezbinarea și ura au rămas. Toți rămân pe baricade și luptă (mai nou, fizic) unii cu alții. Mai rău e că i-am amețit de tot pe bieții oameni, care, setoși de “sânge”, în loc să-i condamne pe ambii, se apucă să ia partea unuia sau altuia și să continue “lupta” mai departe, în comentarii sau discuții contradictorii. Până când? Până unde? Nu poți construi nimic având la bază ură și răutate. Moldova, încotro?”, a menționat liderul PD, Pavel Filip.

Iar activistul Pavel Grigorciuc la susținut pe Tofilat. „Sergiu Tofilat a procedat bărbătește! Iar lui Cosanov îi trebuie un Oscar pentru actorie”, a scris Grigorciuc pe pagina sa de Facebook. 

Dorin Chirtoacă, prezent și el la emisiunea de ieri, nu a întârziat să vină cu o reacție, menționând că acesta e „nivel de consilier prezidențial, care sare la bătaie”.

„Dă-l văi nafig, s-o ahirit!” - nivel de consilier prezidențial care sare la bătaie. Așa încep „vremurile bune”, din partea consilierului prezidențial SergiuTofilat - sărind la bătaie, la fel ca brutele lui Dodon, săptămânile trecute. Cum a trecut „toate filtrele”, acest personaj instabil psihic? Tofilat l-a numit pe Cosovan - lepădătură. Acesta l-a stropit cu apă. Tofilat a sărit la bătaie. În rest se vede totul. Conform legii, cel care a aplicat forța fizică răspunde penal. Dacă ești stropit cu apă, poți răspunde în același mod, dar nu cu pumnii. Strict legal, chemi poliția pentru stropitul cu apă și ceri constatarea faptei ilegale - act de huliganism.

Fiind și la televizor, cu atât mai mult nu ai dreptul să recurgi la violență, la bătaie. După ce l-a gâtuit și l-a lăsat inconștient pe Cosovan, a aruncat fraza în cauză cu „dă-l nafig”, similară cu lasă-l să moară. Domnul Cosovan a fost îngrijit de Gheorghe Petic și și-a revenit. A fost chemată ambulanța. I-am cerut lui Tofilat să-și ceară scuze de la Cosovan, lucru care nu a avut loc”, a scris Chirtoacă.

Cu un mesaj pe rețelele de socializare a venit și fostul șef al Procuraturii Municipale, Ivan Diacov, dar și liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc.

„Păcat că n-am privit emisiunea! Cosovan o caută demult. De la cultură (INCULTURĂ) ni se trag toate. Nu de azi... Sintagma „bărbați” are altă semnificație. Aici nu văd bărbați”, a scris Ivan Diacov.

„Ce am văzut la Jurnal TV m-a făcut să ies în direct și să-mi expun punctul meu de vedere. Chiar dacă multe lucruri nici mie nu îmi plac în viața asta, am avut diplomația învățată din televiziuni și din spațiul public în care să-mi controlez emoțiile și să nu vorbesc mai mult decât cred eu. Am văzut cu toții cum acționează mizerabilii, eu am văzut un membru al partidului Gligor, Sergiu Tofilat, care și-a permis să întindă mâinile la un erou național care a luptat în regiunea transnistreană. Chiar dacă are minusuri, omul acesta a luptat pentru suveranitate și independență și s-a găsit un „очкарик” (cu ochelari), unul crescut pe băncile ONG-urilor, plătit cu bani de ai lui Soros, să pălească cu pumnul într-un erou național, un oricare ccat - Tofilat, și-a permis să dea cu pumnul într-un erou național, să-l dea jos, să-l facă lepădătură”, a declarat Costiuc într-un live pe Facebook.

Iar cercetătorul media Victor Gotișan a declarat că astfel de situații în cadrul emisiunilor de dezbateri și talk-show-uri prezintă un subiect care trebuie pus în discuție.

„În acest moment am atins nivelul de jos în ceea ce privește emisiunile de dezbateri și talk-show-urile. E un subiect care neapărat trebuie pus în discuție, cel puțin... Până acum s-a lucrat/investit mult pe aproape toate domeniile/segmentele/formatele/tipurile de produs media, și, mai puțin în această direcție: emisiuni de dezbateri/opinie/talk-show-uri. Nu e problema – doar – la ceea ce vedem pe sticlă, pentru că noi vedem pe sticlă doar suprafața, produsul final. E vorba despre o problemă mult mai complexă, începând de la: Tematicile care se discută în aceste emisiuni (politice, de departe dominante, dacă nu aproape exclusiv); Invitații din platou, care sunt practic aceleași fețe, care timp de o săptămână, mai mult sau mai puțin, fac turul tuturor televiziunilor; Producătorii (un punct nevralgic în acest sens, de aia de multe ori avem ce avem, pentru că nu există din start o conceptualizare și o planificare clară, strategică a fiecărei emisiuni); Prezența și nivelul moderatorilor și moderatoarelor... scenariu, documentare, întrebări adresate, opinii enunțate și susținute, etc. Cred că, aceasta e lecția pe care trebuie să o învățăm noi toți, manageri media, jurnaliști, producători, experți, donatori și, de ce nu, oameni simpli – să începem să schimbăm câte ceva în acest sens. Fiecare câte puțin, fiecare acolo unde poate”, a scris Gotisan.

Fostul consilier prezidențial Sergiu Tofilat l-a trântit la pământ pe fostul polițist Ghenadie Cosovan, la Ora Expertizei de la JurnalTV.

La scurt timp, aceștia s-au împăcat, după ce ultimul l-a stropit cu apă și a sărit la bătaie. După emisiune, cei doi și-au dat mâna, iar Tofilat a scris pe pagina sa de Facebook că regretă cele întâmplate. 


Pub