Stoianoglo, despre demisia cerută de exponenți PAS: Eu nu înțeleg de ce eu trebuie să plec, poate pentru că sunt găgăuz?

Procurorul General spune că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo, la emisiunea Puterea a Patra de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Eu nu înțeleg din ce cauză eu trebuie să demisionez? Poate pentru că sunt găgăuz? Când am votat pentru Acordul de Asociere nimeni nu a spus că sunt găgăuz, atunci când toată regiunea a fost împotriva mea.

Eu văd campania aceasta din ultimele zile, dar din ce cauză eu trebuie să plec din funcție? Ce eu am încălcat? Eu nu am făcut dosare la comandă sau lumea a uitat când doi ani în urmă toți stăteau în frică? Noi am schimbat funcționalitatea Procuraturii, integritatea, chiar dacă avem rezerve, nivelul de corupție a scăzut de câteva ori, doar din cauza că la începutul mandatului eu am depistat riscurile de corupție și le-am exclus”, a explicat Stoianoglo.

Mai mult, șeful Procuraturii Generale spune că el nu a fost numit pe criterii politice ca să plece odată cu schimbarea guvernării, așa cum s-a întâmplat în cazurile predecesorilor săi.

„Niciun Procuror General nu și-a dus mandatul până la capăt. Majoritatea a fost numită pe criterii politice, iar după schimbarea puterii aceștia au acceptat și plecarea benevolă.

Eu sunt Procuror General de 1 an și 7 luni și sper că îmi voi duce mandatul până la capăt.

Eu nu am fost numit pe criterii politice, eu am câștigat concursul organizat de Guvernul condus de Maia Sandu. Am primit și am acceptat toate regulile puse în fața candidaților și nu este vina mea că nu a câștigat persoana pe care ei au promovat-o.

Maia Sandu nu mi-a cerut vreodată demisia. Am avut câteva discuții și toată colaborarea noastră va fi doar în limitele Constituției.

Declarațiile privind evaluarea Procurorului General sunt niște prostii. Persoanele, numirea cărora este prevăzută de Constituția țării apriori nu pot fi evaluate”, a mai menționat Stoianoglo.

„Dar cine să mă evalueze pe mine? Stamate? Litvinenco, care nu a bătut un cui în viața sa?”, a adăugat șeful Procuraturii Generale.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în repetate rânduri, în ultima săptămână a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat duminică la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.


Pub