(doc) Epopeea Stadionului Republican și sediului nou al Ambasadei SUA continuă: CC a declarat inadmisibilă sesizarea PSRM

Decizia de a transmite Stadionul Republican pentru construcția Ambasadei SUA rămâne în vigoare. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PSRM din 4 octombrie 2018. 

Foto: UNIMEDIA

„Decizia nr. 117 din 20.07.2021 de inadmisibilitate a sesizării nr. 204a/2020 pentru controlul constituţionalităţii Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil (transmiterea unui teren pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii)”, se arată în decizia CC.


Partidul Socialiștilor din Moldova au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii privind transmiterea stadionului Republican pentru construcția ambasadei Statelor Unite. Socialiștii au spus că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, semnat de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul face parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să le promulge.

Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportive culturale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința Parlamentui din 3 decembrie.

Legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost întors în proprietatea statului a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Asta chiar dacă există sesizări la Curtea Constituțională pe marginea acestei legi, depuse de Platforma DA și Partidul Democrat. Legea a stârnit și critici dure din partea Ambasadei SUA la Chișinău, care a vrut să-și construiască un nou sediu pe acel teren.

Deputații PSRM și cei din Platforma Pentru Moldova au decis, pe 3 decembrie 2020, că terenul unde a fost Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La rândul lor, Statele Unite și-au exprimat regretul și au criticat adoptarea de astăzi a legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.



Pub