Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CC a respins drept…

DOC CC a respins drept inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști: stadionul Republican rămâne în folosința ambasadei SUA

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă, în decembrie 2020, de către deputații socialiști, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au solicitat verificarea constituționaității legii prin care terenul fostului stadion Republican a fost transmis pentru construcția ambasadei Statetelor Unite ale Americii la Chișinău.

În 2020, atunci când au sesiza CC, socialiștii declarau că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

„Curtea reține că Legea nr. 151 din 4 octombrie 2018 a făcut anterior obiect al controlului de constituționalitate din perspectiva unor critici similare de încălcare a articolelor 1 alin. (1) și 3 alin. (1) din Constituție, fiind pronunțată Decizia de inadmisibilitate nr. 148 din 29 noiembrie 2018. În Decizia citată mai sus, Curtea a menționat că „nu poate reține critica potrivit căreia actul normativ contestat încalcă caracterul inalienabil al teritoriului Republicii Moldova. Curtea a subliniat că teritoriul reprezintă un element constitutiv al statului, iar inalienabilitatea sa, prevăzută la articolul 3 alin. (1) din Constituţie, ține de exercițiul suveranităţii naţionale în anumite limite geografice”. De asemenea, Curtea a reiterat obligația statului Republica Moldova, asumată în baza articolul 21 alin. (1) din Convenția de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, adoptată la 18 aprilie 1961 (care a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 25 februarie 1993), ca stat acreditar, fie de a înlesni achiziţionarea pe teritoriul său, în cadrul legislaţiei sale, de către statul acreditant a localurilor necesare misiunii sale, fie de a ajuta statul acreditant să-şi procure localuri în alt fel. De asemenea, potrivit articolului 1 lit. i) din Convenție, Curtea a reținut că prin expresia „localuri ale misiunii” se înţeleg clădirile sau părţile din clădiri şi din terenul aferent care, indiferent de proprietar, sunt folosite pentru realizarea scopurilor misiunii, inclusiv reședința șefului misiunii”, se menționează în argumentarea magistraților CC.

Decizia de inadmisibilitate a Curții Constituționale:

La 8 decembrie 2020, magistrații Curții Constituționale (CC) au decis suspendarea Legii prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Este vorba de Legea votată la 3 decembrie de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Decizia de suspendare a acesteia a fost luată în baza unei sesizări semnate de deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” au aprobat, la 3 decembrie, în două lecturi, un proiect de lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Astfel, Ambasada SUA în R. Moldova a fost lipsită de dreptul de a cumpăra acest teren pentru a construi un complex diplomatic. Decizia a fost criticată de reprezentanții Ambasadei, președinta aleasă, Maia Sandu, dar și de prim-ministrul Ion Chicu. Deși hotărârea Parlamentului a fost contestată la Curtea Constituțională, la 8 decembrie, Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.

În ședința Legislativului de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, formată din deputați PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova” au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de lege. Printre actele votate, se regăsește și cel privind aprobarea de urgență a unui proiect de lege care să-i permită președintelui Partidului Șor, Ilan Șor, și echipei sale să construiască, pe locul unde a fost Stadionul Republican, un palat al sporturilor și un parc de distracții pentru familii, cu acces gratuit, care, potrivit lui, va deveni „un centru al unității naționale”. Proiectul a fost votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament. 

Deputații motivează decizia prin faptul că „atunci când a fost aprobată legea nu au fost luate în calcul mai multe aspecte, printre ele lipsa planului general urbanistic al Capitalei și nu au fost organizate consultări cu experții, fiind încălcate mai multe norme în acest sens”.

MAI MULTE DETALII: ULTIMA ORĂ/ Ambițiile lui Ilan Șor, puse pe pauză. Curtea Constituțională suspendă Legea cu privire la Stadionul Republican