Linkuri accesibilitate

Olimpiada de la Tokio, prilej de activism LGBT+


Tokio, 21 iulie, în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice
Tokio, 21 iulie, în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice

După campionatul de fotbal european EURO 2020, și olimpiada de vară care stă să înceapă la Tokio devine prilej de activism pentru apărătorii drepturilor omului, inclusiv LGBT+, mai ales în sport.

Olimpiada de la Tokio, prilej de activism LGBT+
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

În luări de poziție consemnate de Reuters, activiștii au cerut Japoniei săptămâna aceasta să folosească ocazia ca să combată discriminarea pe criteriul identității de gen și orientării sexuale în sport și să prevină abuzarea fizică a sportivilor tineri. Deși are o societate civilă și o democrație puternică, Japonia are neajunsuri serioase, pe care trebuie să le înlăture, a spus Human Rights Watch, amintind că însăși Carta Olimpică interzice orice fel de discriminare.

Săptămâna trecută, Human Rights Watch a publicat un „ghid al reporterului” la Olimpiadă, detaliind problemele nipone privind drepturile omului, inclusiv faptul că parlamentul nu a adoptat legislație împotriva discriminării persoanelor LGBT+ în pregătirea Jocurilor care se vor ține în perioada 23 iulie-8 august.

„În special sportivii LGBT+ se confruntă cu abuzuri, stigmatizarea și traume din experiențele lor în lumea sportului”, a declarat Minky Worden, un oficial HRW, într-o conferință video. Ea a mai spus că este „șocant” că Japonia nu va fi reprezentată la Jocuri de niciun sportiv recunoscut gay.

În ciuda faptului că legislația japoneză LGBT+ este considerată relativ liberală în context asiatic, comunitatea sa LGBT+ este foarte puțin vizibilă, din cauza atitudinilor sociale adverse.

Gon Matsunaka, șeful primului centru comunitar LGBT+ permanent din Japonia, a spus că deși orașul-gazdă, Tokio, a adoptat legislație anti-discriminare, în alte părți ale țării asemenea protecție nu există. „În sport, avem de-a face cu o discriminare masivă a minorităților sexuale”, a mai spus Matsunaka. „Puterea este în mâinile bărbaților heterosexuali, iar într-o asemenea cultură, persoanele LGBT+ sunt discriminate”.

În ajunul Olimpiadei, Human Rights Watch a făcut apel la autoritățile sportive nipone să pună capăt folosirii violenței fizice la antrenamente – o practică de care s-au plâns într-un sondaj făcut anul trecut 46% din sportivii chestionați.

Apelul la protejarea drepturilor persoanelor LGBT+ în sport vine după ce chestiunea a marcat desfășurarea recentului turneu final al Campionatului European de Fotbal Euro 2020 – mai ales datorită gesturilor de solidaritate cu persoanele LGBT+ din Ungaria, amenințate de o nouă lege homofobă a regimului lui Viktor Orban.

Grație disputelor privind afișarea drapelului-curcubeu pe stadioane, Euro 2020 s-a transformat, într-o privință, într-un mic război cultural între națiunile și federațiile sportive care iau în serios drepturile LGBT+, ca Germania, Olanda sau Spania, și cele care le consideră un moft și o amenințare la adresa actualei ordini sociale patriarhal-heterosexuale, încă dominantă mai ales în centrul și estul Europei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG