Premieră pentru caisele moldovenești: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

21 Iul. 2021, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2021, 13:15 // Actual //  MD Bani

Datorită promovării online și ajustarea proceselor tehnologice de producere și de certificare internațională a caiselor din R. Moldova, pentru prima dată fructele sunt exportate în mai multe state ale Uniunii Europene. Mai mulți producători de caise asistați de Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), livrează deja fructele în Germania, Franța și Ungaria. Totodată, sunt în derulare negocierile privind exportul de caise moldovenești în Olanda, scrie Agromedia.

Tatiana Burcă, specialist marketing în cadrul USAID APM, susține că exportul caiselor pe piața UE la un preț atractiv se datorează unei abordări complexe față de noile condiții impuse de pandemia Covid-19.

„Paralel cu asistența continuă oferită de proiect producătorilor de fructe privind îmbunătățirea tehnologiilor de producere, post-recoltă și implementarea standardelor internaționale, ca GLOBALG.A.P. și GRASP, am lansat o strategie focusată de promovare a fructelor moldovenești în UE. Au fost elaborate pagini web de prezentare și tururi virtuale pentru întreprinderile pregătite de export, au fost organizate misiuni comerciale online și întâlniri B2B cu diverși importatori europeni, au fost publicate articole pe platforme media de specialitate, a fost acordată asistență privind procedurile de export în UE”, a declarat Tatiana Burcă.

Chiar dacă în anul 2020 o cantitate mică de caise a fost exportată în Romania, Polonia și Lituania, potențialul de export al caiselor moldovenești în UE nu este valorificat, iar 85 la sută din exportul de caise produse la noi este direcționat către piața CSI.

Lidia Ionaș, reprezentanta companiei Ionex-Trans, susține că în anii precedenți compania a exportat în Germania prune, dar grație turului virtual importatorii germani au văzut sortimentul fructelor produse de întreprindere și respectarea standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP în procesul de producere. „În acest an pentru prima dată exportăm caise în Germania. De asemenea, am inițiat exportul de caise în Franța. Suntem foarte încrezuți că fructele noastre vor fi apreciate și sperăm să extindem piața de export în mai multe țări ale UE”, spune Lidia Ionaș.

Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 4, 75 mii hectare, dintre acestea 3, 8 mii sunt pe rod  amplasate în mare parte în zonele de Sud, Sud-Est și Centru. Recolta obținută în 2020 a fost de 6, 5 mii tone, dintre care 2 mii tone au fost exportate.

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău