image
Sursa foto: Profimedia

Erdogan inflamează conflictul din Cipru: „Susținem formula cu două state și ne vom apăra dreptatea până la sfârșit”

Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că negocierile în ce privește procesul de pace și viitorul Ciprului pot avea loc doar în contextul unei soluții cu două state, o poziție care inflamează tensiunile între UE, Grecia și Cipru, pe de-o parte, și Turcia de cealaltă, relatează Reuters, citat de Digi24.

Liderul turc a susținut un discurs în capitala divizată Nicosia în care a reiterat poziția Turciei într-o dispută veche de decenii și care afectează în mod negativ relațiile țării cu vecinii europeni.

Turcia este singura țară care recunoaște republica separatistă din nordul Ciprului. Erdogan susține că o soluție cu două state este singură viabilă pentru a rezolva problema de pe insula mediteraneană.

„Procesul de negociere nu poate fi realizat decât între cele două state. Avem dreptate și ne vom apăra dreptatea până la sfârșit”.

Cipru a fost împărțit în două după o invazie a Turciei în 1974. Atunci trupele turce au ocupat nordul insulei după ce Grecia a orchestrat o lovitură de stat.

Conflictul din Cipru a fost accentuat în ultima perioadă de descoperirea unor zăcăminte de gaz în Mediterana de Est și de redeschiderea unei părți a stațiunii abandonate Varosha.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: