(foto) Cu pașaport biometric și certificat de vaccin, ai liber la călătorii în Grecia: Costumul de baie e masca de protecție pe plajă

Cu test negativ sau certificat de vaccinare în valiză și cu pașaportul biometric în mână, călătoriile în Grecia sunt posibile. Dacă vara trecută, moldovenii doar cu pașaport biometric nu puteau savura marea din Grecia, anul acesta autoritățile au decis să permită accesul cetățenilor țării noastre. Regulile de intrare sunt simple, iar stilul de viață, modificat din cauza Covid, nu diferă de cel de la Chișinău. Despre cum e să călătorești în Grecia, în perioada pandemică, aflați în reportajul de mai jos.  

Foto: poza simbol

Călătoria în Grecia, la moment, este posibilă și cu pașaport biometric. Pe lângă aceasta, pentru a fi posibilă traversarea frontierei, fiecare călător trebuie să dețină un test negativ la Covid-19 sau un certificat de vacinare, emis de autoritățile de la Chișinău. Totodată, condiția unică emisă de statul grec este un formular PFL, care trebuie completat cu 24 de ore înainte de a intra în Grecia.

„Călătoria mea a început la 7 dimineața, punctul de pornire fiind Chișinău. În autocar, cu toate locurile ocupate, în jur de 40 de locuri sau mai mult, nicio persoană nu a purtat mască. La punctele de frontieră, fiind în tranzit, nu am fost nevoiți să prezentăm un test negativ sau certificatul de vaccinare. Procedura de traversare a fost destul de rapidă, comparativ cu anii trecuți”, ne-a spus Melisa.

„Dacă în România și Bulgaria, controlul vamal nu necesita să părăsim autocarul, atunci la frontiera Greciei lucrurile stăteau un pic diferit. Atunci când completezi formularul PFL, codul qr se activeavă la 00:00 dimineața, deci inițial am prezentat pașaportul, codul qr și certificatul de vaccinare, după care, fiecare pasager obligatoriu trebuia să treacă și controlul medicilor. Aceștia analizează documentul pe care îl ai, aleatoriu sunt posibile teste la Covid. În autocarul nostru 3-4 persoane au fost supuse testării”, a mai spus tânăra.

În orașul în care se află Melisa, numărul cazurilor de infectare este mic. Potrivit localnicilor, 1-2 cazuri sunt înregistrate zilnic, iar cele mai frecvente sunt în rândul tinerilor. Aceasta spune că regulile impuse de pandemie nu diferă de cele de la Chișinău.

„Măștile se poartă dacă intri într-un spațiu închis, însă pe străzi poți zări oameni cu mască. Dacă la terase oamenii nu poartă deloc masca, atunci în restaurante, accesul este permis doar pentru cei vaccinați și dacă prezintă și un certificat. La plajă, unica protecție este costumul de baie și crema de protecție solară. Încă nu am văzut oameni cu măști pe malul marii”, ne-a relatat tânăra.

Totuși, comparativ cu anii trecuți, atmosfera din oraș a fost influențată considerabil de pandemie. „Dacă înainte, seara, terasele erau pline și era forfotă pe străzi până la orele 00.00 noaptea, acum orașul este mult mai liniștit, nu sunt așa mulți turiști”, a mai adăugat Melisa.

Grecia este friendly cu turiștii străini care prezintă simptome de Covid. În oraș sunt amplasate puncte de vaccinare, iar accesul este gratuit pentru orice persoană. „Aici la fiecare 2-3 zile apar puncte mobile, iar orice persoană, inclusiv cetățean străin, se poate testa la Covid, absolut gratuit. Dacă rezultatul este pozitiv, bolnavul este izolat”, ne-a spus Melisa.

Chiar și cu un număr mare de infectări zilnice, Grecia nu închide granița pentru turiști. Cel puțin o insulă a fost închisă, însă autoritățile nu impun restricții noi în zonele mai puțin afectate de Covid. 1500 de persoane sunt testate zilnic, cu o rată de circa 50% de vaccinare în rândul populației.







Pub