45 sau 15 miliarde împrumutate de stat în acest an? Ministerul Finanțelor vine cu explicații, după acuzațiile lui Alexandr Slusari

45 miliarde de lei este suma împrumutului efectuat de Ministerul Finanțelor, de la băncile comerciale în acest an. Cel puțin asta afirmă Alexandr Slusari, membrul al Platformei DA, într-o postare pe pagina sa de Facebook. La rândul său, instituția statului a explicat, la solicitarea UNIMEDIEI, că este vorba despre o eroare tehnică, iar suma creditelor este mult mai mică.

Foto: UNIMEDIA

„Începând cu 1 ianuarie Ministerul Finanțelor a împrumutat pe intern, de la băncile comerciale peste 45 miliarde lei la dobânzi medii de 5-6 %.

Anul trecut, în perioada similară, suma împrumutului era puțin peste 9 miliarde lei. Adică, în jumătate de an Ministerul Finanțelor a împovărat statul de 5 ori mai mult față de anul precedent.

Chiar dacă marea majoritate a sumelor împrumutate a mers pentru achitarea datoriilor precedente, situația este alarmantă”, scrie Slusari.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a explicat că cifra „alarmantă” nu este decât o eroare tehnică, ce s-a produs în timpul adaptării unor rubrici la limba rusă și engleză.

Cristina Nicolau, ofițera de presă a Ministerului Finanțelor, a precizat pentru UNIMEDIA că este vorba despre un împrumut de 15 miliarde, dar nu de 45, după cum afirmă Slusari, în postarea sa.

Eroarea a fost înlăturată ieri, iar informația privind acest împrumut o puteți găsi pe site-ul ministerului.


Pub