(interviu) Alec Ignat: Corectitudinea e temelia relaţiei pe care Tirex Petrol o construieşte cu clienţii săi

Interviu al portalului www.oficial.md cu Alec Ignat, Director general al SA Tirex Petrol

Foto: Alec Ignat

O: Dle Ignat, urmărim foarte atent ce se întâmplă pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova şi am remarcat că Tirex Petrol SA a fost unica companie care a explicat clienţilor săi ce se întâmplă cu deficitul relativ de combustibil şi chiar şi-a cerut scuze pentru incomodităţile create. De ce aţi făcut acest lucru?

A.I.: Pentru că noi ţinem la informarea corectă a clienţilor, vrem ca ei să înţeleagă ce se întâmplă, dar nu să cadă pradă diferitor speculaţii ce se fac la această temă. Noi îi tratăm cu mult respect pe toţi clienţii noştri, iar pe cei fideli îi considerăm parte a marii noastre familii. Nu se poate ca aceşti oameni să fie puşi în faţa unui fapt împlinit atunci când ajung la staţia de alimentare cu combustibil – să constate că preţul fie a scăzut, fie a crescut sau că în genere e deficit de careva tip de combustibil. Dacă şi se ajunge la aşa fel de situaţii regretabile, cel puţin trebuie ca oamenilor să li se spună cinstit ce se întâmplă. Corectitudinea e temelia relaţiei pe care Tirex Petrol o construieşte cu clienţii săi şi aşa va fi mereu cât timp eu voi fi la conducerea companiei.

O: Şi, totuşi, ce s-a întâmplat în ultima perioadă pe piaţa produselor petroliere. Ce v-a determinat să veniţi cu acel apel? Aţi putea deschide parantezele?

A.I.: În momentul în care venisem cu apelul la care vă referiţi, 21 de stații ale ÎM Tirex Petrol SA, nu aveau disponibilă toată gama de produse petroliere. Această situație se crease din două motive: blocajele de aprovizionare survenite ca urmare a situației create pe piața est-europeană; metodologia de calcul a prețurilor la produsele petroliere în vigoare la acel moment, nu ne permitea să apelăm la oportunități de alternativă în completarea rezervelor de combustibil. Am considerat că oamenii, clienţii noştri, trebuiau să cunoască acest lucru. Mai ales că în lipsă de informaţii, unii aşa-zişi lideri sau formatori de opinie, compuneau diverse baliverne, inducând lumea în eroare. Alţii, mergeau şi mai departe şi vizau compania noastră în declaraţiile lor mincinoase, inducând în eroare opinia publică.

O: La ce concret vă referiţi?

A.I.: Vă voi da doar un exemplu: un politician, care pretinde că apără drepturile fermierilor, în plină criză pe piaţa produselor petroliere, a ieşit cu o declaraţie mincinoasă despre cine sunt proprietarii şi beneficiarii finali ai Tirex Petrol şi despre activităţile companiei pe care o conduc. Eu sunt un om sincer, direct şi nu accept minciuna sub nici o formă. De aceea, l-am sunat pe acel politician şi i-am propus să-mi adreseze mie întrebările care le are despre companie, să-l informez corect despre toate aspectele ce ţin de Tirex Petrol. Noi suntem o companie deschisă, nu avem ce ascunde şi putem pune la dispoziţia oricui datele care îi interesează. Important e să-şi dorească să afle adevărul, dar nu să tirajeze minciuni, inducând în eroare opinia publică despre banii cu care a fost achiziţionat Tirex Petrol sau despre activităţile desfăşurate de companie.

O: Şi pe ce bani a fost achiziţionat Tirex Petrol?

A.I.: Cea mai mare parte a sumei ce figurează în tranzacţie (circa 8 milioane euro) reprezintă un împrumut de la „Moldova-Agroindbank”. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 10 200 000 euro. Noi am cumpărat pachetul de acţiuni de la Mabanaft, o cunoscută companie germană. Tranzacţia a durat nouă luni, timp în care a fost verificată de toate instituţiile abilitate ale statului. Oare chiar credeţi că în aceste condiţii puteau fi comise careva ilegalităţi?! Oare chiar credeţi că o bancă atât de cunoscută, un investitor atât de cunoscut şi atâtea instituţii ale statului ar fi mers pe careva căi ilegale?! E clar că declaraţiile care se fac la această temă sunt speculaţii. Trebuie doar să vedem dacă ele au la bază doar lipsă de cunoştinţe sau reavoinţă.

O: Şi dacă se va dovedi că e reavoinţă?

A.I.: Atunci vom acţiona pe toate căile legale pe care le avem la dispoziţie pentru a apăra brandul şi imaginea companiei. Noi înţelegem că interese pot fi diferite, dar nu acceptăm jocuri murdare după culise, indiferent de cine ar sta în spate sau de motivaţia pe care o pot avea unii. Republica Moldova este stat de drept, cu economie de piaţă, de aceea noi vom accepta doar regulile specifice statului de drept şi economiei de piaţă, dar nu atacurile mişeleşti. Dacă cineva are ceva să ne reproşeze, să vină mai întâi să se informeze. Dacă nu o face, atunci să-şi asume consecinţele.

O: Să înţelegem că cineva a încercat să profite de situaţia complicată de pe piaţa produselor petroliere pentru a submina poziţiile Tirex Petrol?

A.I.: Nu excludem nici această variantă. Dar, deoarece nu avem probe (cel puţin, deocamdată), mă abţin de la alte comentarii şi declaraţii, la această etapă. Vom investiga cele întâmplate şi, dacă se va dovedi că la baza atacurilor împotriva noastră, au stat interese meschine, vom ieşi şi vom spune public acest lucru.

O: Chiar dacă s-au întreprins unele acţiuni în vederea depăşirii problemelor cu care se confruntă piaţa produselor petroliere din Moldova, situaţia e departe de normalitate. Ce veţi face în continuare?

A.I.: Ca şi până acum, vom depune maxim efort pentru a asigura activitatea neîntreruptă a stațiilor noastre, reieșind din necesitățile clienților, chiar și în detrimentul performanței economice a companiei. Ne reconfirmăm și pe această cale atașamentul față de clienții noştri. Timp de 80 de ani ne-am dovedit fidelitatea față de clienți și vom continua să o dovedim zi de zi şi de acum încolo. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a fi la înălțimea așteptărilor lor şi în continuare.

O: Vă mulţumim şi vă dorim succese în continuare.

A.I.: Mersi şi dvs. pentru interes faţă de situaţia de pe piaţa produselor petroliere şi faţă de compania noastră în mod special.


// console.log('no ads situation')