Procurorul General, despre dosarul Șor: Dacă va fi o sentință de condamnare, decizia poate fi transmisă spre executare statului Israel

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, susține că dacă Ilan Șor va reveni în țară, acesta va fi reținut și trimis în judecată. „Iar dacă nu va reveni, pentru că statul Israel nu-și extrădează cetățenii, atunci Ilan Șor ar putea executa pedeapsa pe teritoriul acestui stat, în cazul în care va fi emisă o sentință finală pe acest dosar”, a declarat Stoianoglo la emisiunea Puterea a patra de la N4. 

Foto: UNIMEDIA

„Noi considerăm că în cazul lui Ilan Șor nu este necesar de a ridica încă o dată imunitatea sau cel puțin acordarea unui acord suplimentar pentru reținerea lui și tragerea la răspunderea penală, dar în același timp, reieșind din faptul că o astfel de situație s-a întâmplat prima dată în R. Moldova noi totuși am decis că după începerea activității Parlamentului, vom adresa o solicitare, o sesizare pentru interpretarea legii.

Dacă Șor va veni în țară, el va fi reținut și va fi predat justiției. Noi căutăm soluții pentru tragerea lui Șor la răspundere aici sau în Israel. Regula generală este că ei nu extrădează cetățenii săi, dar totuși sunt niște excepții.

Dacă el va fi condamnat în Republica Moldova și noi avem cel puțin un dosar care se află în procedura Curții de Apel, atunci noi putem să expediem sentința pentru executare acolo, în statul Israel”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a declarat că în timpul apropiat, în privința lui Ilan Șor va fi înaintată o nouă învinuire, în dosarul furtul miliardului și că acesta ar fi jucat un rol important în crearea organizației criminale care a participat la sustragerea banilor publici și transmiterea către beneficiarul principal - Vladimir Plahotniuc.

Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar în vara anului 2017 a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Între timp, fostul primar de Orhei a ajuns în fotoliul de deputat. Acum Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce în luna iunie 2019, atunci când la Chișinău a avut loc schimbarea puterii, acesta a părăsit Republica Moldova, iar ulterior a rămas și fără imunitate parlamentară.

La 15 ianuarie 2018, dosarul lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Chișinău. Acolo însă majoritatea judecătorilor au refuzat să examineze dosarul Șor din diferite motive. Inițial, magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au fost cei care au refuzat să examineze dosarul Șor. Mai apoi și Igor Mânăscurtă și Oxana Robu au refuzat să examineze dosarul Șor, motivând că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

În februarie 2018, a fost luată decizia ca dosarul lui Șor să fie strămutat de la Curtea de Apel din capitală la cea din Cahul.

După decizia din 28 iulie 2019 a Curții de Apel Cahul, privind mandatul de arest emis pe numele lui Șor și darea sa în căutare, deputatul a avut câteva apariții live pe pagina sa de Facebook. Potrivit informațiilor din spațiul public, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, și deputatul Ilan Șor au trecut frontiera ilegal. Cei doi au părăsit granițele Republicii Moldova fie prin regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile moldovenești, fie prin Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) contrar legii.

Ilan Șor a fost reales deputat, pe listele partidului pe care îl conduce, la alegerile din 11 iulie 2021.



Pub