Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Sinteza ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 15 iulie 2021

   1858

Consiliul municipal Chișinău, întrunit joi în ședință extraordinară, a aprobat un șir de decizii care vizează domeniile de politici municipale, managementul de personal, acorduri de colaborare/memorandumuri dintre Primărie diverse entități de drept public, inclusiv cu  AO „Sănătate pentru Tineri", Acord de înfrățire între municipiul Constanța, România și municipiul Chișinău, Memorandum de colaborare între Primărie și Fundația „Centrul pentru dezvoltare a Chișinăului"; Memorandum de colaborare între PMC și Fundația AO „Federația Națională de Jocuri pentru Persoanele cu Dizabilități din Republica Moldova" etc.

1.     Prima chestiune examinată a fost cea de desemnare a doamnei Olga Ursu în funcția de viceprimar al capitalei. Documentul a fost aprobat cu votul a 27 de aleși locali din fracțiunile: PSRM, consilierii Partidului ȘOR, PD, PCRM și Veaceslav Nedelea, consilier neafiliat. Fracțiunile Platforma DA și PAS s-au abținut de la vot, iar PL au votat împotrivă.

2.     Proiectul „Cu privire la reparația și amenajarea terenurilor de sport, fitness și a terenurilor de joacă pentru copii", înaintat de consilierul fracțiunii Platforma DA, Iurie Tesa, a acumulat 20 de voturi pro, insuficient pentru a fi aprobat. Terenurile respective, în opinia consilierilor, trebuie inventariate, reparate și apoi date în gestiune preturilor de sector. Totodată, potrivit raportorului, pentru anii următori, urmează a fi prevăzuți bani în buget pentru gestionarea respectivelor obiective.

3.     De asemenea, CMC a votat modificări la Regulamentul privind desfășurarea activității de comerț în municipiul Chișinău și la Regulamentul privind licitațiile cu strigare pentru obținerea dreptului de a încheia un contract privind amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul municipiului Chișinău. În context, s-a decis ca agenții economici care au fost desemnați câștigători ai licitației, dar nu au achitat suma respectivă în bugetul municipal, nu vor mai avea dreptul ulterior să participe la aceste concursuri.

4.     Totodată, având în vedere semnarea de către Primărie a contractului de achiziție cu compania ISUZU, pentru 100 de autobuze noi, în acest an, în scopul modernizării transportului public municipal, CMC a aprobat majorarea capitalului social al Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" cu costul autobuzelor, care va fi evaluat. Subiectul a acumulat 39 de voturi pro din partea consilierilor.

5.     Aleșii locali au votat acceptarea unei donații de laptopuri achiziționate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului", pentru instituțiile de învățământ primar si secundar. Potrivit lui Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, cele 840 de laptopuri distribuite municipiului Chișinău, vor fi transmise către instituțiile de învățământ pentru a fi utilizate temporar de elevi, atunci când va apărea necesitatea studiului la distanță. În cazul când toate instituțiile vor reveni cu prezența fizică în școli, prin decizia Ministerului Educației, bunurile respective vor fi transmise școlilor, în conformitate cu numărul de copii din fiecare unitate școlară.

6.     În cadrul aceleiași ședințe a fost examinat și subiectul „Cu privire la acceptarea donației oferite prin asistența PNUD Moldova", privind baza de date GIS de parcări. Potrivit raportorului Vitalie Mihalache, șef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, proiectul are ca scop recepționarea prin donație de la PNUD Moldova a sistemului de monitorizare GIS care va permite evidența parcărilor din municipiul Chișinău. Respectivul soft va permite vizualizarea a tot ceea ce este disponibil pe sectorul de drumuri în municipiul Chișinău, inclusiv mobilierul stradal. Ulterior sistemul va fi dezvoltat sub aspect de evidență și monitorizare a transportului public, ce va fi integrat pe același sistem electronic, care va fi accesibil tuturor. Proiectul a fost votat cu 38 de voturi ale consilierilor.

7.     Chestiunile de la nr. 22 până la 33 de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de joi au fost transmise la reexaminare, cu condiția de a fi incluse pe agenda următoarei ședințe, preconizate pentru săptămâna viitoare.