Linkuri accesibilitate

Impas postelectoral în Bulgaria


Slavi Trifonov, lider al ITN
Slavi Trifonov, lider al ITN

Un scandal în grupul parlamentar al ITN (Există un astfel de popor) și intenția unor deputați de a demisiona l-a forțat pe liderul partidului care a câștigat alegerile, showmanul de televiziune Slavi Trifonov, să-și retragă candidatul la postul de premier și o parte din miniștri.

Impas postelectoral în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Este prima demisie a unui guvern înainte de a fi votat în parlament. Trifonov a anunțat că renunță la candidatura lui Nikolai Vasilev ca o reacție la campania critică în presa de toate culorile și în rețelele sociale împotrivă fostului viceprim-ministru și ministru din guvernele Simeon de Saxa Coburg Gotha și Serghei Stanișev. Liderul ITN a respins informația apărută în medii apropiate de „Bulgaria democrată” și de PSB că Vasilev este om al oligarhului din partidul turc Ahmed Dogan.

Fapt este însă că ITN care a exclus orice formă de colaborare cu partidele status quo-ului a ales un candidat la postul de prim-ministru – reprezentant de frunte al acestora. ITN va propune în următoarele zile un nou premier și o noua echipă de miniștri.

La prima conferință de presă a partidului nu a apărut Slavi Trifonov ci doi din vicepreședinții acestuia care au anunțat că și componența celui de al doilea guvern nu va fi consultată cu celelalte două partide zise ale protestului. Sunt exluse înțelegeri cu partidul socialist, partidul turc și GERB al ex-premerului Boiko Borisov. Dacă cea de a doua propunere va fi respinsă de potențialii parteneri la guvernare din partidele protestului care au împreună numai 112 din totalul de 240 de deputați, partidul lui Trifonov va retrage din nou propunerile sale și nu va sprijini un eventual guvern de coaliție pe mandatul PSB sau al „Bulgariei democrate”. Aceasta ar echivala cu noi alegeri anticipate pentru care însă formațiunea lui Trifonov va transferă întreaga responsabilitate asupră „Bulgariei democrate” și „Ridică te! Mutrele criminale afară!”.

Liderii celor două formațiuni au acuzat ITN că nu respectă regulile democratice și încearcă să-și impună poziția prin șantaj având în spate numai un sfert din deputații în cel ce al 46-lea parlament.

Situația pare fără ieșire întrucât pentru a fi asigurată o majoritate parlamentară minimă este nevoie de voturile a cel puțin 9 deputați din a.z. partide ale status quo-ului – varianta respinsă de Trifonov.

În presa au apărut informații neoficiale că o parte din deputații ITN au amenințat cu părăsirea partidului. În eventualitatea scindării grupului parlamentar ITN Trifonov a fost nevoit să retragă candidatura lui Nikolai Vasilev, implicat în privatizări dubioase în perioada guvernării partidului tzarist și a celui socialist.

Previous Next

XS
SM
MD
LG