Ioniță: Procuratura Generală are motive să inițieze un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu

20 Iul. 2021, 10:53
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 10:53 // Interviu //  MD Bani

Expertul IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță, a comentat pentru portalul Lisa.md situația ce ține de creșterea prețurilor la combustibili.

V.I.: Cu binecuvântarea –  ANRE există o mizerie foarte mare.

Lisa: Mizeria este legată de noua lege sau este „libera creație pe un subiect dat”?

V.I.: Ceea ce a făcut ANRE este uciderea companiilor mici. Marile companii angro au o rețea de benzinării. Dar aceasta nu este proprietatea lor, stațiile fiind închiriate de la mici proprietari. Acum se creează acest monopol, principalii beneficiari sunt două sau trei mari companii străine. Pierdanții sunt zeci de mici proprietari de benzinării în Moldova. Există, de asemenea, un sabotaj pe piață, deoarece această metodologie este ilegală. A fost introdus conceptul de tarif cu ridicata. Nu există un astfel de concept în lege. Legea ar trebui să conțină o listă a costurilor legale, care nu a fost realizată. 46% din piață se află acum în umbră, în așa-numita „zonă gri”, dar nimeni nu vorbește despre asta.

Opinie: În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere

Lisa: Ce se întâmplă la benzinării, inclusiv restricțiile privind vânzarea de combustibil nu mai mult de 10 litri de persoană – este un sabotaj, este artificial sau este totul real?

V.I.: Acest lucru nu este artificial. Am vorbit despre asta. Ceea ce a făcut ANRE este compromiterea noului guvern. Au susținut în mod artificial prețurile combustibilului înainte de alegeri. Am spus și mai devreme că acesta este sabotajul realizat de către ANRE. Acum putem spune deja că aceasta este o infracțiune economică din partea ANRE, care duce la falimentul companiilor interne mici și la o pierdere a bugetului de stat. Și după alegeri, ANRE va trebui să schimbe prețurile, iar Consiliul Concurenței va trebui să suspende această nouă metodologie. Această metodologie conduce la un monopol pe piață, la dispariția concurenței și la abuzul de poziție dominantă.

Lisa: Ce a făcut ANRE – nu s-a făcut pe baza unei noi legi adoptate în Parlament?

V.I .: Absolut nu. Mint și induc în eroare opinia publică. Noua lege nu este perfectă, dar afirmă clar că ANRE aprobă metodologia pe baza costurilor. Puneți ANRE o întrebare simplă: în baza prevederilor legale, ce rată de profitabilitate ați stabilit pentru companii? Nu spunem că ar trebui să fie de 10%, așa cum a fost înainte, dar lăsați-i să spună cât au stabilit. Nu avem un subiect de discuție, deoarece nu se știe ce rata de profitabilitate a fost stabilită de ANRE.

Lisa: ANRE este incompetent sau a fost făcut intenționat?

V.I.: Sunt înclinat spre două opțiuni.

În primul rând, au vrut cu adevărat să-și păstreze pozițiile și au amenințat vechiul Guvern, dar au calculat greșit, compromițând noul guvern.

În al doilea rând, au fost pur și simplu proști adoptând prostește această metodologie. Mai mult, ei recunosc în comunicatul lor de presă că „trebuiau săacționeze repede”.

Nu aș exclude interesul financiar de la ANRE, că ar putea accepta această metodologie ilegală în interesul unui cerc foarte restrâns de companii.

Procuratura Generală poate iniția acum un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu. Ei nu au făcut ceea ce prevede legea și ceea ce au făcut nu este prevăzut de lege. Astfel, există toate motivele pentru a iniția un dosar penal.

Portalul Lisa reamintește despre faptul că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut modificări în Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La 16 iulie, ANRE a precizat că decizia luată nu ar afecta creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, deoarece prețul la stațiile de alimentare (stațiile de alimentare) este calculat ținând cont de parametrii stabiliți anterior.

Cu toate acestea, prețurile combustibililor au crescut în Moldova trei zile consecutiv.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău