Sfaturi utile! Tot ce ai nevoie să știi despre amenajarea camerei copilului, de când se naște până în adolescență

20 Iul. 2021, 13:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 13:23 // Au Bani //  MD Bani

Când plănuiești o amenajare de cameră pentru copii, fie că nici nu s-au născut încă, fie că sunt deja școlari, cel mai important e să gândești cu doi pași înainte. Nu te ghida numai după ce îți place sau le place lor acum, ci pentru cum poți adapta amenajarea asta pentru schimbările care vin.

1. Cum configurezi spațiul în camera celui mic

Orice proiect de amenajare începe cu planul general al spațiului. Nu e nici pe departe cea mai distractivă etapă, ca alegerea stickerelor de perete sau a butonilor pentru mobilier, dar e cea mai importantă pentru că îți simplifică sau incomodează viața.

Iar atunci când hotărăști cum să configurezi spațiul, pornește de la nevoile celor mici: siguranță, ordine, autonomie. Poți începe prin a decide unde vei amplasa pătuțul sau patul, care trebuie pus lângă un perete interior al casei: poziționarea pe peretele exterior sau spre geam e problematică, din cauza temperaturii. De asemenea este recomandat ca centrul camerei să fie cât mai gol, pentru ca cel mic să aibă loc de joacă.

Modul în care amplasezi mobilierul trebuie să îi permită celui mic să se poată desfășura în voie, fără să se accidenteze de diferite obiecte.

Pe măsură ce crește, spațiul de joacă se transformă în spațiu de învățat sau petrecut timp cu prietenii. La vârst adolescenței, de exemplu, nevoia principală este aceea de spațiu personal, sdolescentul are nevoie de intimitate. Camera trebuie să reflecte personalitatea lui,  nu cea a părinților.

2. De ce piese de mobilier ai nevoie și cum le adaptezi pe termen lung

Mobilierul ar trebui să fie redus la strictul necesar, pentru că oricum camerele celor mici se aglomerează cu jucării. Partea bună atunci când păstrezi decorul mai simplu este că generezi mai mult spațiu pentru joacă.

Într-o cameră de bebeluș, vei avea nevoie de pătuț, un dulap, un pat sau o canapea în care să dormi la nevoie și o lampă de veghe. Alte piese, ca masa de înfășat, balansoarul, comoda, sunt opționale. Dacă decizi totuși să le iei, alege-le astfel încât să le poți folosi pe termen lung: fotoliul poate deveni spațiu de citit pentru cel mic, iar patul de o persoană poate fi mai târziu patul copilului.

O investiție bună este și patul multifuncțional (transformabil), care se reglează pe măsură ce copilul crește.

Când montezi mobilierul, ține mereu cont de siguranța celui mic: prinde-l în perete și folosește accesorii de protecție (babyproof): după ce începe să meargă, riscul de accidentare este mare. Nu așeza deasupra patului rafturi sau obiecte grele și nici nu atârna în jurul lui fire, cabluri sau alte obiecte cu care cel mic s-ar putea îneca.

Când ajunge școlar, cel mic va avea nevoie și de o măsuță de activități sau birou, o zonă de jucării mai mare, o zonă de dulap. Și aici poți gândi pe termen lung: există soluții de mobilier de birou pentru copii reglabil pe înălțime, pe care îl poate folosi pe măsură ce crește, iar dulapul, dacă nu are un decor prea jucăuș, poate rămâne în cameră o lungă perioadă de timp.

Truc: pentru o notă jucăușă, folosește mai degrabă butoni de dulap colorați sau stickere care pot fi dezlipite. Sunt mai ușor de înlocuit mai târziu decât fronturile unui dulap colorat.

Apoi, adolescenții au nevoie de depozitare pentru haine, cărți, gadgeturi și poate o zonă media – jucăriile încep să dispară. Ca să îi determini să studieze cât mai mult, asigură-te că au parte de un loc plăcut pentru învățat: poate o masă de birou cu o formă atipică, un scaun ergonomic, neapărat lumină dedicată și, de ce nu, le poți crea un colț de citit la geam.

3. Cum să alegi un decor de care să nu se plictisească

Dacă vrei un dormitor de copil care să reziste în timp, alege un decor cât mai simplu, care suportă ușor schimbările. Deși asociem camerele de copii cu imaginile din povești și culorile exuberante, adevărul este că cei mici se pot plictisi de ele mai repede decât ai crede. Așa că mergi pe camere tematice doar dacă știi că le poți înlocui în scurt timp. Fetița care la opt ani alege o cameră cu păpuși L.O.L. sau băiețelul care ar face orice pentru un mobilier cu supereroi nu se vor mai regăsi în aceste personaje la 14 ani.

Asta nu înseamnă că trebuie să te ferești complet de camerele tematice, ci doar să le simplifici și să le aplici cât mai inteligent. O temă sau un concept sunt practice, pentru că te ajută să amenajezi mai ușor orice spațiu: ele îți dictează cromatica, decorul și piesele de accent. Pornește de la preferințele celui mic și aplică-le în moduri subtile: o lavabilă sau un tapet sunt mai ușor de schimbat decât un pat sau un dulap cu forme din povești; un tablou e mai ușor de scos decât o pictură de perete, iar o lenjerie de pat cu Batman se înlocuiește mai ușor decât un covor.

4. Ce culori să alegi pentru camera copilului

Poți aplica sfaturile de la punctul anterior și pentru cromatica aleasă: dacă cel mic își dorește neapărat o anumită culoare, e mult mai simplu să o folosești pentru piese care se înlocuiesc cu ușurință. Dormitorul celui mic trebuie să inducă liniște, armonie, mai ales în prima etapă a copilăriei, când are nevoie de mult somn.

Regula generală pentru camerele copiilor este că e preferabil să mergi pe culori calme, pastelate, deschise, plăcute. Dacă alegi culori închise, camera trebuie să beneficieze de o cantitate mare de lumină, altfel va părea mică și întunecată. Nici culorile stridente nu sunt recomandate: ele îi stimulează atenția și așa distrasă de jucării, gadgeturi și alte piese. Nu uita că, oricât de mult ți-ai dori, camera nu va arăta niciodată ca în fotografii, iar lucrurile se vor aduna inevitabil pe rafturi, pe covor și pe birou.

5. O cameră în care ordinea se păstrează singură

Ajungem astfel la un alt ingredient esențial pentru o copilărie fericită: ordinea. Ordinea e ceva ce se învață din copilăria fragedă: Între 1-3 ani, e o perioadă sensibilă, cei mici au nevoie să știe că găsesc un lucru acolo unde îl pun, că fiecare obiect are locul lui. Poți să îi înveți deja să se ocupe de ordinea din camera lor și să îi implici.

Pentru un somn bun este recomandat să reduci stimulii (lumină, gălăgie) și să depozitezi jucăriile, înainte de a adormi bebelușul. Când crește, puteți face acest lucru împreună, formându-i astfel obiceiuri legate de ordinea din cameră. Puneți jucăriile la somn, la locul lor, îi înveliți, le spuneți somn ușor și abia apoi merge și cel mic la nani.

O cameră ordonată are cât mai multe locuri de depozitare, accesibile atât părintelui, cât și copilului. Cumpără mai puține și grupează-le în coșuri separate: cuburile într-un loc, mașinile într-un loc, și așa mai departe. Trucul ăsta te ajută și să păstrezi ordinea, și să îi menții interesul pentru mai mult timp.

Nu uita că ordinea în mediul fizic influențează ordinea mentală, extrem de necesară la vârsta școlară și la vârsta adolescenței. Mărește spațiile de depozitare pe măsură ce copilul crește și creează o strategie de păstrare a ordinii:

• implică-l de mic și stimulează-l să participe la curățenie – cu puțină imaginație, poate fi un moment pe care să îl perceapă ca pe o joacă
• încurajează-l să renunțe la lucrurile pe care nu le mai folosește: le puteți găsi împreună o casă nouă, prin donații
• nu în ultimul rând, menține ordinea în restul casei – copiii sunt o oglindă a părinților.

6. Cum să îi asiguri suficientă lumină

Lumina naturală este importantă în orice interior, dar în camera celor mici este esențială. Încăperea ar trebui să primească lumină naturală cât mai multă, iar pentru zilele înnorate și seri, asigură lumină ambientală: un corp de iluminat suspendat de tavan sau spoturi. În preajma patului vei vrea să ai o lumină de veghe și, mai târziu, o veioză. În primii ani, e bine să ai o lumină reglabilă (dimabilă) și draperii tip black-out, deoarece dormitul pe lumină este mai puțin odihnitor. Când crește, pentru zona de birou sau activități, va fi necesară o sursă de lumină dedicată.

Alege corpurile de iluminat în funcție de dimensiunile spațiului: într-o cameră până în 20 de metri pătrați, o singură sursă de lumină ambientală cu o intensitate adecvată ar trebui să fie suficientă. În camere mai mari, montează luminile în funcție de zonele create: joacă, relaxare, studiu, dressing.

Există multe variante de corpuri de iluminat special create pentru cei mici, care au și funcție decorativă. Nu uita de nevoia de siguranță: amplasează corpurile de iluminat astfel încât cei mici să nu le poată atinge.

7. Ce alegeri sănătoase poți face

Alegerile din camera copilului îi pot afecta sănătatea în moduri la care nici nu te-ai gândi. Citește întotdeauna etichetele ca să vezi din ce este fabricat produsul pe care vrei să îl cumperi și decide dacă merită cu adevărat sau nu investiția. Orice obiect emană în mediul înconjurător, în timp, compușii din care este fabricat, afectând calitatea aerului și sănătatea celor care îl inspiră.

Iată câteva dintre alegerile sănătoase disponibile pe piață:

  • mobilierul vopsit cu lac ecologic și lipit fără adezivi toxici;
  • vopseaua pentru pereți pe bază de apă, care nu conține compuși toxici;
  • materialele naturale folosite pentru finisaje și mobilier.

Sursa: lovedeco.ro

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău