‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVasile Urîta cultivă legume pe 100 ha: Nu vrem să plecăm peste hotare, îi...

Vasile Urîta cultivă legume pe 100 ha: Nu vrem să plecăm peste hotare, îi așteptăm pe alții acasă

‹ adv ›
‹ adv ›

Vasile Urîta din satul Varnița împreună cu fratele său Alexandru, dețin peste o sută hectare de teren agricol în aria sistemului centralizat de irigare (SCI) „Varnița”.

Ei cultivă cartofi, sfeclă, morcov, varză, iar zilele acestea sunt în plin proces de recoltare a cepei de vară de pe șapte hectare.

Procesul se realizează semi-mecanizat: extragerea din sol se execută mecanizat, iar adunatul – manual de către 30 de muncitori.

Primii pași în agricultură i-a făcut acum mulți ani, accesând credite. Începuturile au fost extrem de grele, afirmă producătorul, însă dacă ar da timpul înapoi, nu ar schimba practic nimic.

„Agricultura este un domeniu în care merită de investit, pentru că oamenii mereu au nevoie de mâncare, iar produsele crescute natural sunt tot mai căutate. Lucrul în câmp este foarte interesant. Nu ne gândim să plecăm peste hotare, ci dimpotrivă așteptăm moldovenii acasă pentru că ducem lipsa de brațe de muncă, în special mecanizatori”, a menționat Vasile Urîta.

Ceapa este un produs bogat în fibre alimentare. Este totodată, o cultură necapricioasă, dar pentru o creștere normală are nevoie de un loc potrivit pentru plantare și un regim optim de irigare.

Aceasta absoarbe o cantitate mare de nutrienți din sol, iar fertirigarea de asemenea are un efect benefic asupra plantei.

‹ adv ›

Până în acest an, agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care înregistrau pierderi semnificative de apă. În urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral, cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă.

Chiar dacă acest sezon a fost caracterizat prin ploi abundente, agricultorul nu s-a lipsit de irigare. Mai mult decât atât, a mai achiziționat și instalat un echipament de irigare tip ,,tambur”, al treilea la număr, pentru plantațiile de cartofi și morcovi.

„Sunt zece zile în sezon când irigarea este obligatorie. Dacă întârziem, nu ne mai putem bucura de productivitate la hectar”, a subliniat fermierul.

Tot din cauza ploilor, în acest an ceapa e colectată cu trei săptămâni mai târziu, motiv pentru care agricultorul nu va mai reuși să planteze alte culturi pe terenul respectiv, după cum făcea anterior.

‹ adv ›

Totuși, fermierul se arată mulțumit de recolta din acest sezon, pe care o estimează la circa 30 tone la hectar. Întreaga cantitate va ajunge pe piețele angro din Republica Moldova.

Pentru cei care vor să înceapă o afacere similară, Vasile Urîta are câteva sfaturi.

„Agricultura nu este un domeniu ușor, dar merită toate eforturile. Până nu veți face primii pași, nu veți ști niciodată cât de greu se câștigă această pâine. Mult curaj și dăruire în ceea ce doriți să întreprindeți”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii